За първи път от 35 години при разкопки на древния

...
За първи път от 35 години при разкопки на древния
Коментари Харесай

Римска надгробна плоча откриха археолози във Варна

За първи път от 35 години при разкопки на античния Одесос, археолози откриха римска надгробна плоча. Паметникът датира от края на 3 век, само че е открит в насип с артефакти от разнообразни столетия. Теренът, който археолозите изследват, е частен.

Римската плоча е била направена за човек от междинната класа, споделят археолозите. Това проличава по изобразените плебеи, качествения материал и дълбокия релеф на паметника.

Александър Минчев, археолог: Представя по този начин наречената сцена Погребално пиршество. На нея нормално е изобразен умрелият, изобразен на легло, наречено Клине с масичка. С плодове и други ястия.

Насипът, където е открита плочата, се намира до късноантична постройка с търговски функционалности и баня - още по-голяма и обилна от известните Римски терми във Варна. Археолозите считат, че земетресение от 6 век е нанесло съществени провали на постройките и те са превърнати в бунище, където е бил пренебрегнат паметникът от 3 век.

Александър Минчев, археолог: Този надгробен монумент би следвало да бъде някъде в некрополите, които са от централния площад нагоре, на запад. Но очевидно, че той по някакъв мотив е бил взет от там и хвърлен.

Откритието обаче е значимо, тъй като е първото сходно от 35 години насам. Собствениците на терена имат предпочитание мястото да се социализира, с цел да не бъде заровено славното минало на античния Одесос под нов пласт камъни и бетон.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР