За първи път нациoналният презвач на Япония ще бъде управляван

...
За първи път нациoналният презвач на Япония ще бъде управляван
Коментари Харесай

В корпоративен свят, доминиран от мъже: бивша стюардеса поема японските авиолинии

За първи път нациoналният презвач на Япония ще бъде ръководен от жена - това е някогашната стюардеса от Japan Аirlines Мицуко Тотори.

Освен че извървява дълъг път от 1985-а година насам, когато за първи път се качва на борда на аероплан на японските авиолинии, Тотори се подрежда измежду дребното дами по върховете на японския бизнес.

" Много дами минават през същинска битка, до момента в който построяват кариерата си. Искам назначението ми като президент на компанията да ги окуражи или да им даде смелостта да създадат идната крачка, " са първите ѝ думи по време на конференция откакто поема високия пост.

Новината идва в миг, в който Япония е изправена пред сериозен напън да се оправи с неравнопоставеността сред половете в бизнеса и да се опита да понижи сериозната разлика в заплащането сред мъже и дами в страната.

В момента, макар че са добре подготвени и готови и вземат участие интензивно на пазара на труда, японките се подреждат на 139 място от 156 страни в света във връзка с заемани високи мениджърски позиции.

Официалните данни сочат, че в една на всеки пет компании въобще няма дами на управителни постове, а разликата в заплащането на мъжете и дамите в страната е над 20 на 100 в интерес на мъжете.

Според статистиката от всички над 1800 компании, чиито акции се търгуват на борсата в Токио, дамите по върховете им са по-малко от 1%.

Япония към този момент си е сложила публична цел - до 2030 година 30% от управническите позиции в огромните корпорации да бъдат заемани от дами.

Другата цел е да се увеличи броят на дамите бизнесмени и до 2033 година зад такива да стоят зад минимум 20 на 100 от стартъпите в страната.

За да трансформират трендовете и държавното управление, и бизнесът дават началото на разнообразни начинания.

Така да вземем за пример в някои японски компанни се пробват да подкрепят развиването на дамите в кариерата като им дават гъвкаво работно време, варианти за отдалечена работа и наставнически стратегии.

Заради наложената от епохи норма японският бизнес да бъде доминиран от мъже доста традиционалисти към момента считат, че актуалните дами получава задоволително опция на работното място. Подобни настройки карат някои социолози да мислят, че колкото и огромно да е желанието за смяна, този развой ще бъде сложен и ще отнеме доста време.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР