За първи път жена застава на руля в Международния съюз

...
Коментари Харесай

ITU ликува: избра жена за генерален секретар


За първи път жена застава на руля в Международния съюз по телекомуникации (снимка: ITU Pictures, CC-BY 2.0)

Дорийн Богдан-Мартин стана първата жена, определена за общоприет секретар на Международния съюз по телекомуникации (ITU). Новината бе обявена тържествено и се одобри като мотив за наслада на фона на честите рецензии, че разнообразието във високотехнологичния бранш остава подценяван фактор.
още по темата
ITU е основна софтуерна организация в границите на Организация на обединените нации. Първоначално учреден през 1865 година, с цел да ръководи първите интернационалните телеграфни мрежи, ITU в този момент има значима роля за развиването на радио-мрежите, сателитните връзки и интернет.

Дорийн Богдан-Мартин победи своя съветски противник Рашид Исмаилов със 139 против 25 гласа. Американката ще поеме юздите на най-старата организация на Организация на обединените нации, която дава отговор за доста аспекти на интернационалните връзки. Те включват установяване на сателитните орбити в международен мащаб, съгласуване на техническите стандарти и възстановяване на инфраструктурата в развиващия се свят.

„ Независимо дали става въпрос за днешните деца или за децата на нашите деца, ние би трябвало да им осигурим здрава и постоянна основа за напредък “, сподели Богдан-Мартин след избора. „ Светът е изправен пред обилни провокации – ескалиращи спорове, климатична рецесия, продоволствена сигурност, неравенства сред половете и 2,7 милиарда души без достъп до интернет “.

Дорийн Богдан-Мартин има вяра, че ITU има опция да помогне на доста от тези проблеми. В предходната си роля като шеф на Бюрото за развиване на телекомуникациите на ITU, тя отговаряше за основаването на нови работни места, развиването на цифрови умения, разнообразието и равенството сред половете.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР