За първи път е открит смъртоносен вид птичи грип при

...
За първи път е открит смъртоносен вид птичи грип при
Коментари Харесай

Огнище на птичи грип в Антарктида

За първи път е открит гибелен тип птичи грип при субантарктическите пингвини, откакто телата на 35 бяха открити. Това оповестява Научния комитет за антарктически проучвания. Случаят подклажда опасенията, че вирусът може да се популяризира и в колониите на останалите типове.

Изследователите откриха към 35 мъртви пингвина на Фолклендските острови на 19 януари. " Пробите, взети от два от мъртвите пингвина, се оказаха позитивни за вируса H5N1 ", сподели ветеринарният доктор Ралф Ванстрийл, който работи със SCAR.

Смъртните случаи удостоверяват, че субантарктическите пингвини са податливи на смъртоносната болест, която през последните месеци унищожава популациите на птици по света. Те обаче рядко пътуват сред Фолклендските острови край крайбрежията на Аржентина и Антарктическия полуостров, който се намира на към 1300 километра на юг.

Това значи, че е малко евентуално пътуващите пингвини да разпространят заболяването към южния континент, сподели Ванстрийлс, откривател от Калифорнийския университет в Дейвис.

„ Ролята, която пингвините биха могли да имат вместо това, е да служат като локални резервоари на инфекцията ", сподели той. „ Тоест ще поддържат набор от податливи гостоприемници, които в никакъв случай не напущат островите. "

Изследователите също откриха хипотетичен случай на птичи грип при кралски пингвини в Южна Джорджия. Според Ванстрийлс учените към момента чакат резултати от проби, с цел да потвърдят съществуването на вируса.

Стотици хиляди пингвини се събират в колонии на антарктическия континент, което може да разреши на вируса елементарно да прескача сред индивидите. Съществува заплаха и другите типове да бъдат наранени, осведоми Jerusalem Post.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР