За първи път директорите на едни от най-силните разузнавателни организации

...
За първи път директорите на едни от най-силните разузнавателни организации
Коментари Харесай

Петте очи с разкрития заради войната между Израел и Хамас

За първи път шефовете на едни от най-силните разследващи организации в света се събраха и разясниха настоящи тематики като радикализацията и вероятния шпионаж от страна на Китай.

Британското контраразузнаване разкри, че поради войната сред Израел и Хамас, обработва от ден на ден данни за закани и евентуални офанзиви против Обединеното кралство.

Сблъсъци на етническа и религиозна основа, антисемитизъм, ислямофобия, ислямистки екстремизъм и произлизащите от тях закани. Всяка от западните сили следи, събира и обработва информация по тези тематики. Но общественото им разискване в общи диалози сред представители на службите е огромна необичайност.

Такава намира се състоя в американския Станфордски университет. Директорите на организациите за сигурност от Англия, Съединени американски щати, Австралия, Нова Зеландия и Канада се появиха на първата си обществена изява, макар че организацията, която ги сплотява, е основана още след Втората международна война. Тази разследваща група от пет англоговорящи страни е известна като " Петте очи ".

" Видяхме по какъв начин радикализацията се подхранва от разнообразни спорове по света през последното потомство и явно едно от нещата, които ме тревожат най-вече сега, е да схвана тъкмо по какъв начин ще се повлияе Обединеното кралство от скорошните и все по-мащабни събития в Близкия изток ", съобщи Кен Маккалъм, шеф на MИ-5.

Израелско-палестинският спор повдигна настоящи въпроси за световната сигурност. Европейската комисия също насочи свои рекомендации към обществените платформи.

" Специално помолихме обществените платформи да се приготвят за риска от предаване онлайн на изтезания от Хамас непосреден риск, от който би трябвало да защитим нашите жители и търсим гаранции, че платформите са добре готови за такива благоприятни условия ", добави еврокомисарят Тиери Бретон.

Докато в разнообразни точки от света се водят открити военни дейности, софтуерното пространство е другият фронт, в който страни и организации не престават да се съревновават.

" Ако работите в региона на най-новите технологии, тогава геополитиката се интересува от вас, даже и да не се интересувате от геополитика. На равнище обособена компания това може да значи скъпи активи, за които сте работили интензивно, с цел да се развивате посредством вашите проучвания, посредством вашите нововъведения, посредством вашето ентусиазъм, тези активи да бъдат откраднати от вас много бързо от безмилостни играчи, подкрепяни от страни от другия завършек на света ", сподели още Кен Маккалъм, шеф на MИ-5.

Другата сериозна причина, която събра шефовете на службите от формата " Петте очи " беше обвързвана с информация за възходящ теч на данни за софтуерни нововъведения в посока Азия. Британската работа за вътрешно разузнаване твърди, че е засякла повече от 20 случая на китайски компании, които се пробват да получат достъп до чувствителни технологии, създадени от английски компании и университети.

Китай поредно отхвърля обвиняванията в шпионаж и злоупотреби, само че терзанията бяха доказани и от другите членове на разследващия алианс. Според ръководителя на австралийската работа за сигурност всички народи шпионират, само че това държание сега е достигнало невиждани размери.

Автор: Ния Прелджич
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР