За първи път частни и държавни висши училища създават съвместни

...
За първи път частни и държавни висши училища създават съвместни
Коментари Харесай

Диплома от 3 вуза - в нови магистратури по екотехнологии и 3...

За първи път частни и държавни висши учебни заведения основават взаимни магистърски стратегии, като приключилите ще получават тапия по едно и също време от три университета: Варненския свободен университет „ Черноризец Храбър “, ТУ– Варна и ПУ „ Паисий Хилендарски. Трите извънстолични вуза си слагат за цел да основат академична екосистема Акадекос.

Те ще разработят дружно просветителни стратегии за две нови магистърски стратегии, които още следващата година да одобряват 75 студенти - „ Екотехнологични системи в промишлеността “ и „ 3D технологии за планиране на произвеждане “. Едната е в региона на зелената и синята промишлености. Ще образова механически фрагменти за екологосъобразни технологии, преработване и удължение виталния цикъл на продуктите, стабилно развиване на морската екосистема и други Втората интерсекторна стратегия е подчинена напълно на дигитализацията и потреблението на цифровите технологии в инженерните посоки. Залегнало е проучването и практическото приложение на 3D-технологиите, визуализацията на данни и процеси, виртуалната действителност, адитивни технологии.

Иновативните магистратури се създават в границите на план „ Иновативен модел за модернизиране на висшето обучение посредством основаване на академична екосистема “. Той е на стойност към 1,5 млн. лв., от които 85% са по Оперативна стратегия „ Наука и обучение за образован растеж”, а останалите – национално съфинансиране. Стартът към този момент е даден на 8 ноември, а дейностите ще се извършват до края на 2023 година Трите наши висши учебни заведения имат и 4 асоциирани сътрудници – Университета за цифрово и отдалечено образование в Мадрид и висши учебни заведения в Словакия и Румъния.

В плана ще вземат участие студенти, докторанти, млади учени и научен състав от 9 професионални посоки на трите университета в региона на: техническите науки - „ Архитектура, строителство и геодезия “ (ВСУ „ Черноризец Храбър “), „ Транспорт, мореплаване и авиация “ (ТУ), „ Електротехника, електроника и автоматика “ (ПУ), “Комуникационна и компютърна техника” (ПУ), „ Енергетика “ (ТУ); изкуствата – „ Изобразително изкуство “ (ВСУ „ Черноризец Храбър “); обществените, икономически и правни науки – „ Психология “, „ Право “, „ Администрация и ръководство “, „ Икономика “ (ВСУ „ Черноризец Храбър “).

Новите магистратури ще са интердисциплинарни, като ще бъде мощно застъпено потреблението на новаторските технологии и проблематично основаното образование.

За задачата ще бъдат основани 2 модерни лаборатории за виртуална действителност и адитивни технологии, в които ще се образоват техническите експерти и където ще могат да работят учените и университетския съсатв на трите университета. Ще са във ВСУ „ Черноризец Хрбър “, само че техника ще дойде и в Пловдивския университет. „ Това е най-модерно съоръжение за 3D визуализация и виртуална действителност на разработки – изясни координаторът на плана от Варненския свободен университет доцент доктор инж. Росица Петкова-Слипец. – Пълен комплект обзавеждане за 3D визуализация и 3D принтиране, вюар очила, съоръжение на работни места “.

Предвидени са образования по британски и осведомителни технологии на 140 преподаватели от трите висши учебни заведения. Предстоят 33 двуседмични специализации в чужбина при асоциирани сътрудници. Отделно са заложени подвижности и за студенти – 41 наши младежи от трите вуза ще бъдат 3 месеца в Испания, Словакия, Румъния. Оттам също ще дойдат студенти.

Заедно с академичната подготовка 185 студенти ще бъдат включени в образования по така наречен меки умения – коминикативни тактики, водачество, креатив, предприемачество.

Кариерните центрове на трите висши учебни заведения ще проработят в мрежа.
Свързани вести Медицинският университет създава 9 нови магистърски и докторски програми
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР