За първи път България бе осъдена от… български съд. Държавата

...
За първи път България бе осъдена от… български съд. Държавата
Коментари Харесай

За първи път България бе осъдена от… български съд за 30 лева глоба

За първи път България бе наказана от… български съд. Държавата ни би трябвало да заплати обезщетение за това, че е бездействала и не е осигурила опция посредством закон да бъде изпълнено решение на Европейския съд по правата на индивида (ЕСПЧ) в Страсбург.

Става дума за санкция от 30 лв. и проблема „ Гьошев и други против България “

Делото е от 21 юни 2018 година Тогава страната ни бе оксъдена от известният пловдивски юрист Кристиан Гьошев. Той се възмути, че не му е дадена опция да апелира пред съд от правосъдната ни система, наложена му през 2011 година санкция от 30 лева от органи на Министерство на вътрешните работи. Тогава настоящите правила на Закона за придвижване по пътищата (ЗДвП) са ограничавали достъпа до правосъдния надзор за санкции до 50 лева Преди решението на съда в Страсбург през 2012 година Конституционен съд разгласи за противоконституционна тази ограничаваща норма в ЗДвП. И тогава – през 2012 година, и по-късно – през 2018 година, след решението на Европейски съд по правата на човека Народното събрание не е приело закон, който да даде опция на засегнатите и санкционирани тогава, да апелират пред български съд своите наказания.

След решението на Европейски съд по правата на човека през 2018 година Кристиан Гьошев желае прокуратурата да му възобнови делото. Той обаче получава няколко отводи с претекст, че в Закон за административните нарушения и наказания няма такава правна опция. През 2021 година Народното събрание ни приема изменение на закона, посредством което след наказание от Европейски съд по правата на човека потърпевшият от нарушаване на Европейската спогодба за отбрана правата на индивида да има опция да възобнови делото си.

Ала защото изменението на закона е ново, той не обгръща старите случаи като на юрист Гьошев

Така на процедура юристът се оказва „ заключен “ сред двата текста на закона – остарелия и новия. Възможно е той в никакъв случай да не разбере нарушил ли е през 2011 година ЗДвП, или не. Длото му няма да се гледа от съд всъщност.

Със свое решение от 19 февруари 2024 година Софийският областен съд с ръководител съдията Светлозар Димитров му присъжда 1000 лева обезщетение. Те са за претърпени неимуществени вреди

Оказва се, че останалата рекламация на предприемача е била 6000 лева Гьошев обаче счита, че това обезщетение е прекомерно ниско и незаслужено. Той е безапелационен, че ще го апелира пред Софийския градски съд. Все отново юристът отбелязва, че такова прецедентно решение е значимо за правото в страната ни и фактът на осъждането страната за безучастие приказва, че правораздавателните органи въпреки всичко признават позволеното нарушаване, а страната ни ще понесе някаква глоба. По това дело Кристиан Гьошев е бил представляван от сътрудника си адв.Андреан Славчев – експерт по човешките права, посланичество пред Европейски съд по правата на човека и учител в Юридическия факултет на Пловдивския университет „ Паисий Хилендарски “, като работи в съдружничество с адв. Гинка Черничерска и адв. Станислава Латева – също експерти в областта на човешките права от Пловдив.

Адвокат Славчев разяснява, че с това дело се показва образно по какъв начин се упражнява вътрешноправно средство за отбрана против нарушаване на Европейската спогодба за отбрана главните права.

Източник: Фрог
Още вести четете в категория България
За още настоящи вести: Последвайте ни в Google News

 

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР