За първи път американските власти реагираха на изявлението - държавният

...
За първи път американските власти реагираха на изявлението - държавният
Коментари Харесай

САЩ имат разгромен отговор на ядрения Путин, но се въздържат. Защо?

За първи път американските управляващи реагираха на изказването - държавният секретар Антъни Блинкен назова реториката на Руската федерация " безотговорна " и съобщи, че Съединени американски щати са създали проект за деяние при положение на потребление на нуклеарно оръжие от Кремъл. Ръководителят на американското външнополитическо ведомство сподели още, че Руската федерация към този момент е била предизвестена за вероятните последствия от потреблението на сходни оръжия: „ Много е значимо Москва да ни чуе и да научи от нас какви ще са следствията от сходна стъпка - ще бъде извънредно. И ние го направихме доста ясно. "

Това значи, че по избрани пътища и способи Вашингтон и дал отговор на Москва.

 

Длъжна ли е Америка да отговори с нуклеарен удар на съветска нуклеарна офанзива

 

Формално не. Съединените щати са обвързани със съюзнически съглашения със страните от НАТО и с други съдружници, само че главните документи на тези блокове не разказват съответни оръжия, които Щатите би трябвало да употребяват, с цел да отговорят на експанзия. Тоест, Съединените щати могат да отговорят на нуклеарен удар от Русия в редица случаи (например член 5 от Устава на Северноатлантическия алианс допуска, че офанзива против една от страните-членки на НАТО ще се смята за офанзива против целия НАТО), само че по какъв начин тъкмо, зависи от самия Вашингтон. Това беше доказано и от американски публични лица - да вземем за пример заместник-министърът на защитата на Съединени американски щати Патрик Шанахан означи, че в случай че Русия употребява нуклеарно оръжие против член на НАТО и сътрудник на Съединени американски щати, даже тогава няма да има автоматизиран отговор.

 

Съединените щати имат нуклеарна теория, оповестена през февруари 2018 година, в която няколко пъти се загатва, че потреблението на нуклеарно оръжие от която и да е страна би трябвало да докара до незабавни последствия. „ Потенциалните съперници не би трябвало да подценяват последствията от първото потребление на нуклеарно оръжие както на районно равнище, по този начин и против самите Съединени щати. Те би трябвало да схванат, че неядрената експанзия или лимитираната нуклеарна ескалация няма да донесат никаква изгода “, се споделя в документа. „ Всяка нуклеарна ескалация няма да реализира задачите си и ще докара до неприемливи последствия за този, който е употребявал нуклеарно оръжие. “

„ Няма универсално възпиращо средство. Следователно Съединените щати ще възприемат персонализиран и еластичен метод за дейно въздържане на цялостния набор закани. Индивидуалните тактики за въздържане би трябвало да изяснят на другите евентуални съперници, че тяхната експанзия ще включва неприемливи опасности и непоносими разноски по отношение на техните характерни калкулации на опасности и разноски “, се споделя още в документа. „ Никоя страна не би трябвало да се съмнява в силата на нашите поети задължения за въздържане на агресора. Не би трябвало да има никакво подозрение в силата на способността на Съединените щати и техните съдружници да възпират всеки агресор, в случай че е належащо, да отхвърлен нуклеарна или неядрена експанзия от всеки евентуален съперник “.

 

Конкретният механизъм за потребление на американското нуклеарно оръжие е държавна загадка,

 

само че за него има косвена информация. Ако бъде взето решение за потребление на нуклеарния боеприпас, то ще би трябвало да бъде утвърдено от висшето командване на Съединени американски щати - на първо място от президента на страната (в негово неявяване отговорността се поема от вицепрезидента). Решението му от своя страна би трябвало да бъде тествано от член на държавното управление - евентуално министърът на защитата. В същото време военното командване има право да не извърши заповед за потребление на нуклеарно оръжие, в случай че реши, че е противозаконна. Това е повече теоретично, само че съществува такава точка.

 

Тактическите нуклеарни оръжия са предопределени за потребление на бойното поле - да вземем за пример заличаване на групи от кораби в морето, натрупвания на жива мощ и вражеска техника в избран регион. Обикновено такива бойни глави имат мощ от няколко килотона (еквивалента на детониране на няколко хиляди тона тротил) и не водят до мощно радиационно замърсяване на региона, където са били употребявани. Системата " Периметър ", както и нейните аналози, са предопределени точно за отговор на потреблението на стратегически нуклеарни оръжия. От своя страна потреблението на тактическо нуклеарно оръжие няма да докара до задействане на системи за автоматизирано реагиране. Също по този начин е значимо да се разполагат тактически оръжия: бойните глави би трябвало да бъдат взети от складовете и трансферирани на войските.

 

Трябва да е ясно, че Съединени американски щати ще засекат всяко предвижване и разбъркване на нуклеарни оръжия на територията на Русия.

 

И Русия, и Съединени американски щати в своите доктрини не изключват първа нуклеарна офанзива. Америка има какво да отговори на Кремъл. Включително с нуклеарни оръжия.

В числено отношение в този момент има подобен паритет сред Русия и страните от блока на НАТО в броя на нуклеарните бойни глави - и двете страни имат към 6000 от тях. Към юли 2022 година в Съединените щати има 5428 нуклеарни носители. От тях 3708 са разгърнати (т.е. подготвени за потребление и инсталирани на носители) бойни глави, както и такива в запас.

 

Американското стратегическо нуклеарно оръжие по метод на доставка е класическа " нуклеарна триада ".

 

Ядрени бойни глави могат да бъдат конфигурирани: върху междуконтиненталните балистични ракети (тези, които са в мини на територията на самите Съединени американски щати и ще би трябвало да летят десетки хиляди километри до целта); на крилати ракети или авиационни бомби, които ще бъдат доставени до мястото на изстрелване или стартиране от самолети - стратегически бомбардировачи; върху балистични ракети за подводници (доставени до мястото на удара върху ракети с по-малък обхват от междуконтиненталните).

 

Да стартираме с междуконтиненталните ракети (ICBM). Твърди се, че Съединени американски щати разполагат с 400 от тях - това са ракети Minuteman III, ситуирани в мини на територията на самите Щати. Обикновено всяка ракета носи една бойна глава от 300 или 355 килотона (двадесет пъти мощността на бомбата от Хирошима от 1945 г.), само че може да носи две или три по-малки бойни глави с самостоятелно ориентиране. Тоест в този случай ракетата доставя нуклеарни заряди в зоната на удара и по-късно те към този момент поразяват няколко близо една до друга цели. Изданието Time неотдавна разказа в детайли настоящото положение на тези ракети. Американските управляващи към този момент работят по замяна на Minutemen със модерни междуконтинентални балистични ракети, които не изискват трудоемка поддръжка.

 

Вторият тип транспортьор е авиацията. Съединени американски щати разполагат с 20 стратегически бомбардировача B-2A Spirit и 87 самолета B-52H Stratofortress. И двата вида самолети разполагат с към 300 бойни глави с мощ от 5 до 150 килотона: " Спирит " може да носи до 16 нуклеарни бомби, а " Стратофортрес " - до 20 крилати ракети с нуклеарни заряди. В складовете се съхраняват към 500 нуклеарни бойни глави от подобаващи видове за бомбардировачи.

 

Последната част от " триадата " на Съединени американски щати е под водата

 

Става дума за 14 стратегически подводници клас " Охайо ", осем от които са предопределени за интервенции в Тихия океан, шест - в Атлантическия. Още четири подводници от този вид не носят нуклеарно оръжие и са оборудвани с крилати ракети Tomahawk с стандартни заряди. За нуклеарни бойни глави се употребява ракетата Trident-2, създадена при започване на 90-те години. Това е в действителност ужасно оръжие - тристепенна ракета с осем бойни глави на борда се насочва към спътници, прелита над 7000 километра, след което бойните глави се разпростират по разнообразни цели. Общо подводниците могат да имат до 20 такива ракети на борда - т.е. до 160 нуклеарни заряда на една лодка и повече от две хиляди - на всичките 14 американски лодки. Но нормално на всеки Trident се инсталират 4-5 бойни глави (това усилва обсега на самата ракета), всяка с мощ от 90 до 450 килотона. Съединените щати към септември 2021 година имат 944 бойни глави на 221 оперативно разгърнати носители Trident-2.

 

В момента към този момент се строят 12 подводници от клас Columbia, които ще имат 16 силоза за балистични ракети. Що се отнася до тактическите нуклеарни оръжия, броят на такива бойни глави, притежавани от Съединените щати, не е прочут. В складовете на Военновъздушни сили на Съединени американски щати в Европа - Германия, Италия, Белгия, Нидерландия и Турция - разполагат с най-малко 100 тактически нуклеарни бомби B61-3 и B61-4 с мощ от 0,3 до 340 килотона.

 

Какво ще стане, в случай че Путин се лиши напълно от разсъдък?

 

През юни тази година американският публицист Ерик Шлосер събра експертни отзиви за вероятен нуклеарен спор за The Atlantic. Като вероятни разновидности за съветски нуклеарен удар бяха прегледани: взривяването на нуклеарна бомба над Черно море като проява на мощ и планове без директни жертви; опит за заличаване на управлението на Украйна посредством удряне на бункерите на президента Володимир Зеленски и неговите съветници; нахлуване против украинска военна база или складове; унищожаването на цялостен град и избиването на цивилни, с цел да вдъхне смут и да принуди съперника неотложно да се откаже от борбата. Бившият американски сенатор и всекидневен консултант на Барак Обама като президент, Сам Нън, е уверен, че в случай че нуклеарна бойна глава бъде изстреляна от транспортен съд, Съединените щати ще би трябвало да нокаутират самия транспортен съд и според от мащаба на офанзивата, може да потопи целия съветския флот в Черно море и да блокира въздушното пространство над Украйна за полети.

 

Съществува вид, като отговор на съветска нуклеарна офанзива, Съединени американски щати да ударят Беларус, като правилен съдружник на Москва

 

Ако Съединените щати открият придвижване на нуклеарни бойни глави в Русия, президентът Байдън ще изпрати изрично предизвестие на Путин по вътрешни канали, като му разкрие данните от разузнаването, с цел да разбере съветския президент, че всичко се следи и е под надзор.

 

Допуска се и вид съветските специалисти, които са виновни хора, да саботират заповедта за бомбардиране на Украйна. Ако Руската федерация въпреки всичко предприеме сходна стъпка, отговорът може да бъде масирана хакерска атака и изваждане от строя на съветски командни пунктове.

 

Всеки нуклеарен удар от страна на Кремъл е риск НАТО или Съединените щати да бъдат въвлечени в спора. Твърде рисковано за човек като Путин, който е угрижен за здравето си, интересува се от практиките на безконечната младост и към момента се среща единствено с хора, минали през карантина. Той се опасява, по тази причина заплашва. Това към този момент е в областта на медицината. Но в случай че въпреки всичко в миг на замъглено схващане реши да предприеме последна стъпка, ще бъде възпрян по застрашителен метод, съдбовен за него.

 

Сергей Ланисев,

боен специалист

 
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР