За първи път 3 март се чества през 1880 г.

...
За първи път 3 март се чества през 1880 г.
Коментари Харесай

Проф. Овчаров: Вътрешната съпротива срещу Путин не е силна

За първи път 3 март се празнува през 1880 година - две години след Освобождението. От 1888 година празникът стартира да се празнува като ден на Освобождението на България от османско владичество.

" Това е денят на подписването на Санстефанския контракт, който възвръща България в нейните същински граници - с Македония, Беломорието. Разбира се, това не е финален контракт и това нещо се е знаело още в тези времена, това е примирието, което е подписано в Сан Стефано. Знаело се е, че ще има промени в този контракт ", сподели проф. Николай Овчаров за " България заран ".

Той разясни, че до Берлинския конгрес се трансформират извънредно доста неща.

" Русия взема друга позиция, споделят, че е притисната, само че в последна сметка и Русия не е желала да има толкоз огромна славянска страна на Балканите. И тук опираме до геополитическите моменти на Руско-турската война. Дали тя е освободителна война или настъпателна - тя е и двете. За Руската империя това е метод, по който тя отстоява ползи. Нейните ползи са добре известни - разширение на позиции в Европа и крайната цел - завладяването на Константинопол ", добави проф. Овчаров в ефира на.

По думите му Русия се приема като третия Рим.

" Но задачата на Русия е била мъчно постижима. Руските управляващи са знаели това, само че по този начин или другояче контролът и въздействието на Русия на Балканите посредством освободена България е бил доста значим. 3 март е денят, който сме приели Освобождаването на България след 500 години турско иго ", акцентира той. И бе безапелационен, че това е датата за народен празник на страната ни.

Проф. Николай Овчаров напомни, че при започване на 20 век против арменците е осъществен отблъскващ геноцид.

" Ако не беше Руско-турското война - дали това нещо нямаше да се случи с България? По време на робството християните не са имали права, те са плащали джизие, не са могли да заемат никакви съществени длъжности в Османската войска. Ние нямаме аристокрация, всичко е избито, всичко е унищожено и е ислямизирано ", добави специалистът.

" Отиваме на разликата сред русофили и русофоби в България, омръзнало ми е от този конфликт. Аз съм израснал в русофилска среда. Много постоянно споделят " Русия на Путин ", само че да си представим 1945 година пролетта - може ли да се раздели Германия от Хитлер. За страдание, това се случи в Русия последните няколко години. Руснаците ще търпят това нещо, вътрешната съпротивата против него не е изключително мощна, репресиите са големи, само че Навални не е лицето, което може да сплоти опозицията против Путин ", разяснява проф. Овчаров.

 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР