От Сирия до Либия, след това Европа: Как работят контрабандистите на хора

...
За отчаяните сирийци съобщение в WhatsApp, което казва Искам да
Коментари Харесай

За отчаяните сирийци съобщение в WhatsApp, което казва „Искам да отида в Европа“, може да бъде всичко, от което се нуждаят, за да започнат коварно пътуване до Либия и след това през средиземноморски.

Дванадесет години след началото на конфликта, който избухна, когато президентът Башар ал-Асад потисна мирни продемократични протести, сирийците се опитват да избягат от война, която уби повече от 500 000 души, разсели милиони и привлече чужди сили и въоръжени групи.

Най-малко 141 сирийци са сред до 750 бежанци, за които се смята, че са били на траулер, тръгнал от Либия и потънал край Гърция през юни, казаха роднини и активисти пред АФП. Повечето пътници се опасяват, че са се удавили.

Новинарската агенция AFP интервюира сирийски контрабандисти и бежанци за пътуването до миграционния център Либия, известен с нарушенията на правата, и след това през централното Средиземно море – най-смъртоносният миграционен маршрут в света.

Почти всички пожелаха анонимност, опасявайки се от репресии.

„Партида всеки месец“

„Уреждаме всичко по телефона“, каза контрабандист в южната провинция Дераа в Сирия.

„Искаме копие от паспорта им и им казваме къде да депозират парите. Не е нужно да се виждаме с никого лично“, каза той пред AFP през WhatsApp.

Дераа, люлката на въстанието в Сирия, беше превзета от режима през 2018 г.

Оттогава той е измъчван от убийства, сблъсъци и ужасни условия на живот, като всички те подхранват масово изселване, казват активисти.

„Първата година, когато започнахме, изпратихме само една група. Днес изпращаме партида всеки месец” в Либия, каза контрабандистът. „Хората продават домовете си и напускат.“

Либия изпадна в хаос, след като подкрепено от НАТО въстание свали и уби диктатора Муамар Кадафи по време на Арабската пролет през 2011 г., същата година, когато започна войната в Сирия.

Северноафриканската страна е разделена между правителство, признато от ООН на запад, и друго на изток, подкрепяно от военен командир ренегат Халифа Хафтар, който има връзки с Дамаск.

Сирийските бежанци депозират парите – над 6000 долара на човек – при трета страна, често чрез обменно бюро, което взема комисионна.

Контрабандистът отказа да разкрие своята част, но каза, че ще му бъде платено, след като бежанците стигнат до Италия. Неговият партньор в източна Либия организира истинското пътуване с лодка.

„Унижен, бит“

Един туристически агент в Дераа каза на кореспондент на AFP, представящ се за бежанец, че пакетната сделка струва $6500.

Това включваше самолетен билет, документ за влизане в Източна Либия, взимане от летището, транспорт, настаняване, пътуване с лодка до Италия и спасителна жилетка, се казва в съобщение в WhatsApp.

Бежанците отсядат „в хотел или обзаведен апартамент“, добавя се, но сирийците казват, че подобни обещания рядко се спазват.

Те казаха на АФП за пренаселени и заразени складове, където въоръжена охрана е подлагала бежанците на насилие и изнудване.

23-годишният Омар от провинция Дераа взе назаем 8 000 долара, за да бъдат пренесени нелегално в Либия и след това в Италия тази година, като каза, че отчаяно иска да напусне „страна без бъдеще“.

Сега в Германия той каза, че е прекарал две седмици заключен в хангар близо до брега в източна Либия с около 200 други души.

„Бяхме малтретирани, крещяха ни, унижаваха и биеха“, добави Омар, който каза, че пазачите са им давали само оскъдни порции ориз, хляб и сирене за ядене.

В деня на заминаването „около 20 въоръжени мъже ни принудиха да бягаме“ разстоянието от хангара до морето, „удряйки ни с гърбовете на пушките си“, каза той.

„Когато най-накрая стигнахме до бреговете, бях изтощен. Не можех да повярвам, че успях.“

Сред наемниците

В част от Северна Сирия, контролирана от подкрепяни от Турция бунтовнически групи, вербовчик на бойци каза, че също е прекарвал нелегално бежанци в Либия, като ги е изброявал сред протурски наемници.

Турция подкрепя администрацията на Триполи в западната част на Либия.

Анкара до голяма степен затвори някога добре утъпкан път към Европа през Турция.

„На всеки шест месеца използваме ротацията на бойците, за да изпратим хора с тях“, каза вербовчикът пред AFP.

Сирийците от бедните, контролирани от опозицията северни провинции Идлиб и Алепо, „особено тези, които живеят в лагери за разселване, свържете се с нас“, каза вербовчикът.

Изброени като „бойци“, сирийските бежанци имат право на „заплата“ от около 2500 долара, плащана от Турция, каза вербовчикът.

Въоръжената група прибира 1300 долара, вербовчикът взема останалите и бежанците получават безплатен полет до Либия, каза той.

Сирийците първо отиват в гранични лагери за проанкарски бойци, преди да преминат в Турция и да отлетят за либийската столица Триполи.

Те прекарват две седмици в лагери на сирийската милиция в западна Либия, преди да бъдат представени на контрабандистите, които искат приблизително 2000 долара за пътуването с лодка до Италия, добави той.

„Да скрием следите си“

За тези в Сирия, контролирана от режима, достигането до Либия може да включва кръстосване на Близкия изток с различни авиокомпании, а понякога и по суша – „за да скрием следите си“, каза контрабандистът в Дераа.

AFP видя групов билет за около 20 сирийски бежанци, които пътуваха до съседен Ливан и след това отлетяха от Бейрут до държава от Персийския залив, след това до Египет, преди накрая да кацнат в Бенгази в източна Либия.

Предлагат се и директни полети от Дамаск до Бенгази с частен сирийски превозвач Cham Wings.

Европейският съюз постави Cham Wings в черен списък през 2021 г. за предполагаемата му роля в нелегалната миграция към Европа през Беларус, премахвайки мерките през юли миналата година.

Няколко сирийци казаха пред АФП, че по техните полети до Бенгази, директни или не, има много бежанци, пътуващи за Европа.

Говорителят Осама Сатеа каза, че Cham Wings превозва само пътници с валидни документи за влизане в Либия, отбелязвайки присъствието на значителна сирийска диаспора там.

Той каза пред AFP, че авиокомпанията не носи отговорност за определянето дали пътниците пътуват по работа или по други причини, но „със сигурност не лети до Либия, за да допринесе за контрабанда или опити за миграция“.

„Имаше ужас“

Сирийците, пристигащи в Бенгази, се нуждаят от разрешение за сигурност от източните власти, за да влязат.

Но контрабандистът от Дераа каза пред АФП, че това не е проблем: „В Либия, както и в Сирия, плащането на служители по сигурността може да реши всичко.

„Имаме човек в апарата за сигурност, който получава разрешенията само с едно кликване“, каза той.

Бежанците казаха на АФП, че сътрудник на контрабандистите – понякога служител по сигурността – ги ескортирал от летище Бенина в Бенгази.

Едно разрешение за сигурност, видяно от AFP, носи логото на силите на Хафтар и изброява имената и номерата на паспортите на повече от 80 сирийци, пътуващи за Европа.

Веднъж в Либия, сирийците може да чакат седмици или месеци за най-опасната част от пътуването.

Повече от 1800 бежанци от различни националности са загинали, пресичайки централното Средиземно море към Европа тази година, според данни на Международната организация по миграцията.

Около 90 000 други са пристигнали в Италия, според агенцията на ООН за бежанците, повечето от които са се качили от Либия или Тунис.

23-годишен от контролирания от кюрдите Кобане в Северна Сирия беше сред около 100 оцелели при корабокрушението през юни край Гърция.

Той плати повече от $6000 за пътуване, което едва не му коства живота.

„Имаше ужас“, каза той.

Шест души загинаха в отчаяни битки за храна и вода и „На петия ден започнахме да пием морска вода.“

„Исках да оставя войната зад гърба си, да живея живота си и да помогна на семейството си“, каза той от Европа, предупреждавайки другите да не пътуват.

„Беше ми обещано прилично жилище и безопасен траулер, но не получих нищо.“

Източник: AFP
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР