За остра размяна на реплики между европейските лидери съобщават дипломати,

...
За остра размяна на реплики между европейските лидери съобщават дипломати,
Коментари Харесай

Борисов обвини премиера на Нидерландия, че иска да е полицаят на Европа

 За остра замяна на реплики сред европейските водачи оповестяват дипломати, станали очевидци на разискванията през първия ден от първата във времето на пандемия присъствена среща на върха на ЕС-27. Както е известно, евролидерите спорят по проекта за възобновяване на европейските стопански системи на обща стойност от 750 милиарда евро и по бюджета на Съюза за идващия седемгодишен интервал в размер на общо 1,074 милиарда евро.

Дипломатите свидетелстват, че гневът се е излял основно върху премиера на Нидерландия Марк Руте. " Файненшъл таймс " да вземем за пример откроява обвиняванията на премиера Бойко Борисов, че Рюте, че желае да бъде " служителят на реда на Европа ", като си присвоява правото да взема решение дали националните проекти за промени са задоволително амбициозни, с цел да оправдаят финансовата помощ на Европейския съюз за съответните страни.

Марк Рюте упорства проектът за всяка страна, против който ще бъде отпускана помощ за възобновяване, да бъде одобряван с единогласие, а не с квалифицирано болшинство. Рюте желае да види промени в страните преди да получат пари за възобновяване.

На процедура Рюте желае право на несъгласие, осведоми дир.бг. Според няколко източника Нидерландия е единствената страна, която слага това изискване.

" Това, което Нидерландия желае, е невероятно от правна позиция и мъчно за преглъщане политически ", съобщи дипломатически източник, представен от международните организации.

В опит за реализиране на компромис, ръководителят на Европейския съвет Шарл Мишел предложил механизъм, посредством който страни, имащи запаси за проекта за дадена страна, да открият диспути на общностно ниво. Няколко водачи обаче отхвърлили тази концепция, сподели европейски източник. Един от тях беше Рюте.

Правото на несъгласие не поддържаха даже и останалите страни от така наречен " спестовна четворка " - с изключение на Нидерландия, още Австрия, Дания, Швеция (плюс Финландия). Всички те обаче резервират своите възражения за дотациите (грантовете) за възобновяване (предложени 500 милиарда евро от общо 750 милиарда евро средства за възобновяване на държавите). Северните страни упорстват за по-строги условия и надзор при отпущането на средства от фонда.

Условието за промени също провокира остро неодобрение на мнозина водачи, които се притесняват да не им бъдат наложени извън избавителни стратегии като тази за Гърция в разгара на рецесията в еврозоната.

Нидерландия упорства страните, които ще получават поддръжка от фонда, да се съгласят на промени в трудовите си пазари и пенсионните системи, както и в други браншове.

Пред публицисти Рюте съобщи, че неговите претенции са раздразнили сътрудниците му, само че посочи, че всяка страна пази своето виждане. Априори той разгласи, че възможностите за договорка са под 50%.

Италианският министър председател Джузепе Конте изрази вяра, че е допустимо нидерландският му сътрудник Марк Рюте да промени позицията си за фонда за икономическо възобновяване на Европейския съюз. Конте означи, че Италия е подготвена за преразглеждане на обособени елементи, само че не има намерение да одобри компромисно решение, което освен нарушава равновесието сред европейските институции, а и омаловажава смисъла на този фонд.

Лидерите на Европейски Съюз започнаха по обед втория ден от срещата си на върха със блян да реализират съглашение по фонда за възобновяване и многогодишния бюджет. Днес ще бъдат показани нови оферти в опит за реализиране на компромис.

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел ще показа тези оферти първо на дребни групи страни, а по-късно пред всичките 27.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР