За осми пореден път Бернската конвенция отхвърли искането на зелените

...
За осми пореден път Бернската конвенция отхвърли искането на зелените
Коментари Харесай

За осми път Бернската конвенция отхвърли исканията на зелените за спиране на АМ Струма

За осми следващ път Бернската спогодба отхвърли настояването на зелените от обединението " За да остане природа в България " за прекъсване довършването на Автомагистрала Струма през Кресненското дефиле, научи Еко Новини.

Решението да не се отваря досие по проблема е взето на съвещание в Страсбург. Това значи, че може да продължат процедурите и разработване техническото задание за дотъкмяване на Автомагистрала Струма през Кресненското дефиле.

Въпреки мощния напън на еколозите върху страните членки, представителите на страната, взели участие на съвещанието, сполучливо са защитили публичния интерес.

Те са докладвали, че при проектирането на трасето на Автомагистрала Струма са спазени всички национални и европейски екологични условия. От българската делегация са срещнали Конвенцията и с подписката на 6000 индивида от локалното население в поддръжка построяването на автомагистрала през Дефилето.

От Секретариата на Бернската спогодба са отказали присъединяване в съвещанието на неправителствените сдружения, организирали въпросната подписка. Това е очевидно нарушаване на Орхуската спогодба за присъединяване на локалните хора при взимане на решения, които ще въздействат на живота и благосъстоянието им.

Въпреки, че в този сектор от 16 км за последните 15 години са починали 74 индивида и са ранени над 400, предстоящо, в поддръжка на настояването на нашите екологични неправителствени организации за прекъсване на Автомагистрала Струма, са били страни, в които зелените имат мощни лобита и вземат участие в ръководството.

Това са Швейцария, за която се знае, че техни компании от години натискат да строят тунел за 2 милиарда евро. Германия, където зелените са в държавното управление и поради натрапените от тях екополитики страната е в криза. Други срещу страната са били Холандия и Австрия, които обичайно ни стопират за Шенген.

За отваряне на досие са били и Швеция, Дания, Финландия, Исландия, Норвегия, Лихтенщайн, Монако, Латвия. Повечето от тях са северни страни с натрапчиво зелени политики, само че и в които мрежите от автомагистрали са добре развити. За разлика от България, където имаме едвам 800 км аутобани - най-нисък % в цяла Европа, единствено 4 % от 20 000 км републикански пътища.

Подкрепа за българската идея за довършването на Автомагистрала Струма през Кресненското дефиле изрично са дали Гърция, Сърбия, Северна Македония, Хърватия, Полша, Грузия, Албания, Азербайджан, Армения, Кипър и Молдова.

Гласуването е характерен образец за европейските практики, които разделят Европа на две скорости и поделените сфери на въздействие и ползи.

    
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР