За около 48 часа след труса с магнитуд 7,8 по

...
За около 48 часа след труса с магнитуд 7,8 по
Коментари Харесай

Над 9500 са жертвите на трусовете в Турция и Сирия frognews.bg

За към 48 часа след труса с магнитуд 7,8 по Рихтер войска от избавителни работи неуморно в студа, с цел да открие затрупани от руините в няколко града от двете страни на границата.

 

Официално броят на жертвите от бедствието е 6957 в Турция и 2547 в Сирия – общо 9500. Но тази цифра може да се удвои, в случай че се осъществен най-тежките прогнози на специалисти.

 

Шефът на Световната здравна организация Тедрос Аданом Гебрейесус предизвести, че времето изтича за хиляди ранени и за още други, които евентуално са затрупани.

 

Бъдещето наподобява тъмно и за оживелите, отбелязва Агенция Франс Прес. Мнозина са намерили заслон от вторичните земетресения и ледения дъжд и сняг в джамии, учебни заведения и даже в автобусни депа, горейки боклуци в опит да се стоплят.

 

 

Засилва се и недоволството от бавещата се помощ.

 

" Не мога да измъкна брат си от руините, нито племенника си, страната я няма ", оплака се Али Сагироглу от Кахраманмараш: " От два дни страната я няма тук…Децата измързват ".

 

В прилежащ Газиантеп магазините са затворени, защото няма отопление – газовите доставки са прекъснати поради риск от детонации.

 

61-годишният Джелал Дениз съобщи, че полицията е трябвало да се намеси, когато нетърпеливи тълпи, очакващи избавителните екипи, са се " разбунтували ".

 

Около 100 души пък спят, увити в одеяла, във фоайето на летището, което нормално посреща турски политици и звезди.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР