За около 30 минути в четвъртък сутрин (11 май) публично

...
За около 30 минути в четвъртък сутрин (11 май) публично
Коментари Харесай

"Тази неясна ситуация": И ГЕРБ, и ДПС вече не искат Гешев. Какви са ходовете на съдебния съвет

За към 30 минути в четвъртък заран (11 май) обществено се разбра, че и ГЕРБ, и Движение за права и свободи към този момент не желаят Иван Гешев за основен прокурор. Той несъмнено го е научил по-рано, евентуално в първите дни след гърмежа против автомобила, с който пътуваше.

Посланието от партията на Бойко Борисов пристигна от номинираната за министър председател Мария Габриел, която разгласи като настояването за предварително освобождение на Гешев. Малко по-късно ръководителят на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ поддържа, че. Позицията на двете политически обединения е основна освен поради формалните партийни квоти във Висшия правосъден съвет (ВСС), само че и поради неофициалното им въздействие в правосъдната власт и поддръжката, с която Гешев се ползваше от тях. Реакцията им провокира мнения в юридическите среди освен, че това евентуално значи завършек на кариерата на Гешев като основния прокурор, само че и че към този момент има подготовка и кой да извършва длъжността до избора на нов (името на изявяващия се към този момент като критик на Гешев - заместникът му Борислав Сарафов се загатва често), и кой по-късно ще бъде наследникът.

Дали ще бъде изпълнена новата политическа воля зависи от правосъдния съвет, който до момента два пъти сподели, че болшинството му поддържа основния прокурор абсолютно. И в четвъртък, надвиха членовете му, които отхвърлиха даже концепцията да обсъдят гърмежа против основния прокурор и последвалите изказвания от Сарафов за мистериозния израелския специалист и че прокуратурата е нагазила на " политическия терен ".

" Засега, при тази неразбираема обстановка, няма настройка Висш съдебен съвет да се занимава с въпроса за вероятно предварително премахване на основния прокурор ", заключи представляващият Висш съдебен съвет Боян Магдалинчев в коментар пред " Дневник ". Каза още, че било прекомерно рано и трябвало да се изчака и ще има ли избор на постоянно държавно управление. По неофициална информация на медиата ни, огромна част от болшинството обаче към този момент не е според с дейностите на Гешев и споделя казаното от Сарафов за сменената роля на прокуратурата. Дали това значи, че този път гласовете може да се извърнат против основния прокурор - мненията сега са протоворечиви.

Членовете, от които зависи гласоподаване на оставка, резервираха безмълвие и се ориентират в обстановката, по думите на източник от правосъдната власт. Други от Висш съдебен съвет настояват, че не усещат промяна по отношение на досегашното въздействие на основния прокурор. Стои и въпросът дали гласоподаване на оставката няма да наподобява като директно осъществяване на настояването на ГЕРБ и Движение за права и свободи. Затова и претекстовете, с която ще бъде поискана са от голяма важност.
Първо евентуално ще стартира инспекция за това дали Гешев е нарушил престижа на правосъдната власт в етичната комисия към Висш съдебен съвет поради изнесените от Сарафов данни, научи още " Дневник " от източници от колегията.

Възможно е процедурата да бъде задействана доста по-бързо и преди избор на държавно управление (подкрепа за кабинет с първия мандат ), като служебният министър на правораздаването Крум Зарков внесе в съвета искане за освобождение на Гешев . " Министерството на правораздаването естествено няма да стои безучастно в това ", разяснява той в четвъртък като сподели, че още събира информация за всички събития към и след гърмежа и ще каже какво ще предприеме идната седмица.

Каква ще е реакцията на Гешев, който продължава да е в Ню Йорк на посещаване без обявена стратегия и детайлности (извън една среща с еврейски организации) - има ли режим на отбрана, няма ли да избра да се отдръпна самичък (което до момента постоянно отхвърляше), ще получи ли утешителна държавна служба (както предложи ) ще се разбере в идващите дни, евентуално след завръщането му. В четвъртък той не отговаряше на телефона си.

Борисов също резервира безмълвие, а от ГЕРБ и Движение за права и свободи не обясниха повече по тематиката какви са тъкмо основанията за искане на оставката, стимулирана с уронване на престижа на правосъдната власт. От " Демократична България ", които най-дълго упорстват за промяна на Гешев, ограничение на безконтролността на основния прокурор и за действителна промяна в правосъдната система, Христо Иванов реагира с предизвестие, че " едно е да махнеш някого, напълно друго е да сложиш някого непокътнат на негово място " и изрази очакване, че идващият основен прокурор би трябвало да бъде определен от нов правосъден съвет.

Какво става: членовете на Висш съдебен съвет се ослушват

" Няма да разясня ". Това беше отговорът на членове на прокурорската гилдия, с които " Дневник " се свърза в четвъртък (11 май) за коментар какви са настроенията във Висшия правосъден съвет за за премахване на основния прокурор. Други не подвигнаха телефоните, а трети - като Евгени Иванов, представител на колегията, непосредствено затваряха.

А на съвещанието на пленума Атанаска Дишева (от съдийската колегия) се опита да повдигне тематиката поради писмото на пет организации от предходния ден, съгласно които с напътствията си към следствието по гърмежа до колата му, само че предлагането й за разискване не срещна поддръжка. Мотив беше даже, че писмото не е подписано поименно, а единствено с имената на организациите.

В последна сметка предлагането на Дишева беше подкрепено от самата нея, Олга Керелска, ръководителят на Върховния административен съд Георги Чолаков, и членовете - Драгомир Кояджиков, Севдалин Мавров и Даниела Марчева. Последните трима до момента гласоподаваха съвсем постоянно с болшинството, близо до основния прокурор. Останалите деветима присъстващи членове на Висш съдебен съвет бяха срещу.

" Няма да разясня ", съобщи пред " Дневник " Гергана Мутафова, член на прокурорската гилдия. Подобна беше позицията на Калина Чапкънова също обвинител, която съобщи, че не е ясно по кое време колегията ще се занимава с тематиката и може да изрази единствено персонална позиция, което обаче не счита за уместно.

Пред " Дневник " Магдалинчев подчертава и върху това, че би трябвало да се изчака, " от където в действителност стартира всичко ".

Без коментар остана и настояването към правосъдния съвет от Сарафов. По информация на " Дневник " то още не е импортирано публично. Потърсен за коментар Тодоров сподели пред медиата ни, че е в чужбина и отхвърли да приказва. В четвъртък, Сарафов също не отговори на позвъняванията ни.

Денят, в който всички желаят оставката на Гешев

Висш съдебен съвет остава безгласен и безразличен за апелите да предприеме дейности по изясняване на събитията, до момента в който политиците и партиите се надпреварваха да поддържат концепцията, показана Мария Габриел. Само Българска социалистическа партия не заеха позиция.

Доскоро ГЕРБ даже обявяваха законопроекта за механизъм за следствие на основния прокурор за противоконституционен. След изборите през април тази година, обаче от партията на Бойко Борисов поддържаха точно този план да бъде един от трите предпочитани за законодателната стратегия на 49-ия парламент.

" Нещата не би трябвало да стопират дотук, а да се стигне и до конституционна промяна ", съобщи още Мария Габриел. Според съпредседателя на " Демократична България ". " Ако концепцията е Гешев да бъде заменен от човек с профила на Сийка Милева (говорителят на основния прокурор - бел.ред.), това не трансформира нищо ", съобщи Иванов.
" Относно оставката на основния прокурор Иван Гешев ние приказваме от дълго време. Радваме се, че ГЕРБ стартират да мислят като нас ", съобщи се и водачът на " Възраждане " Костадин Костадинов.

Ходовете на Висшия правосъден съвет

Този състав на съвета, който към този момент съвсем с година надвишава пет годишния си мандат, поради неналичието на държавно управление и на политически консенсус, беше определен през 2017 година, а парламентарната квота, която се състои от 11 членове - попълнена с гласовете на ГЕРБ, Българска социалистическа партия, Движение за права и свободи и " Обединени патриоти " и с номинирани от тези партии претенденти. Избраните от Народното събрание, дружно с членове на прокурорската гилдия, която до момента следва волята на своя шеф, образуваха постоянното болшинство от 17 плюс гласове в поддръжка на основния прокурор.

 Гешев стана неуместен на политическите си настойници Гешев стана неуместен на политическите си настойници

За да бъде освободен основният прокурор, би трябвало да има болшинство от 17 гласа " за " от 25-те членове на правосъдния съвет. Процедурата е огледална на тази за назначението на основен прокурор и тече пред Висшия правосъден съвет. В момента съставът на съвета е с трима души по-малко - Боряна Димитрова и Красимир Шекердждиев от съдийската гилдия подадоха оставки и местата им към момента са незаети, а Пламена Цветанова от прокурорската гилдия стана зам.-главен прокурор. Нещо повече - мандатът на Висш съдебен съвет изтече предходната година, въпреки че със свое решение до избора на нови членове. Професионалната квота към този момент е определена, само че е нужно правилство и 2/3 болшинство за лъчение на парламентарната квота в кадровия орган.

 Как може да бъде заменен основният прокурор Как може да бъде заменен основният прокурор

До момента разнообразни гласувания във Висш съдебен съвет, в това число и за отстраняването на Гешев първо през 2021 година, а по-късно и през 2022 година по две разнообразни претенции на двама министри на правораздаването - Янаки Стоилов и Надежда Йорданова, демонстрираха съотношението на силите във Висш съдебен съвет и поддръжката на болшинството за основния прокурор, което към оня миг мъчно можеше да бъде разтърсено. Точно със 17 гласа " за " Гешев беше назначен на поста през 2019 година

Обсъжданията за премахване на основния прокурор текат спорадично от юли 2021 година, когато проф. Янаки Стоилов внесе предложение за започване на процедура. Тогава обаче Висш съдебен съвет въобще отхвърли да се произнесе всъщност. решението и въпросът стигна до, посочени от министъра. Точно преди година, през май, след просторно разискване на процедури и законодателни благоприятни условия, за предварително премахване на Гешев.

 Няма да повярвате: Съдебният съвет не в профил Иван Гешев (хронология) Няма да повярвате: Съдебният съвет не в профил Иван Гешев (хронология)

За да стартира нова такава процедура, то тя би трябвало да бъде инициирана от най-малко трима членове на прокурорската гилдия във Висш съдебен съвет, които да създадат стимулирано искане до пленума на органа. Правомощие да изиска разкриване на такава процедура има и министърът на правораздаването, който може да го внесе също стимулирано пред пленума на Висш съдебен съвет.

Ако предлагането за премахване събере нужното болшинство, Висшият правосъден съвет изпраща до президента решението си и резултата от гласуването под формата на предложение за премахване на основния прокурор. Ако процедурата стигне до президентството, президентът има право да откаже да подпише оставката на основния прокурор. В този случай процедурата се връща още веднъж във Висш съдебен съвет за прегласуване. Президентът има право на отвод единствено един път. Ако реши да подпише оставката на основния прокурор, президентът издава декрет за освобождението, който се обнародва в Държавен вестник.

В българската история и различен път са внасяни претенции за премахване на основен прокурор, само че досега нито един не е бил отстраняван в такава процедура.

 Конференция по случай 25 години от основаването на асоциацията на прокурорите шефът на следствието Борислав Сарафов и основният прокурор Иван Гешев.
© Георги Кожухаров

Конференция по случай 25 години от основаването на асоциацията на прокурорите шефът на следствието Борислав Сарафов и основният прокурор Иван Гешев.

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР