За официалният рожден ден на Барби се смята публичният ѝ

...
За официалният рожден ден на Барби се смята публичният ѝ
Коментари Харесай

11 забавни факта за Барби

За формалният рожден ден на Барби се счита общественият ѝ дебют на Американския интернационален панаир на играчките в Ню Йорк през 1959 година Тя е висока 27 сантиметра и е облечена в черно-бял раиран бански за празненство край басейна. Барби незабавно изпъква на алеята за кукли като единствената играчка, която не е бебе или малко дете; да имаш стара жена като играчка за деца по това време е изцяло новаторска концепция. Единственото нещо, което си няма първоначално е пъпче. То е добавено към дизайна ѝ над 40 години по-късно, през 2000 година

Джак Райън стартира кариерата си като инженер, който създава ракети за Пентагона, само че в последна сметка е нает от Mattel поради „ галактическия си разум “ и познанията си за материалите (което ще му разреши да направи висококачествени и добре функциониращи играчки). Неговите планове оказват помощ на Барби да има въртяща се талия и колена.

Първата реклама за Барби

.

Въпреки че Джак проектира Барби, концепцията идва от съоснователката на Mattel Рут Хендлър. Рут пътува из Европа с децата си, когато се натъква на куклата Лили в Германия, която е всичко друго, само че не и подобаваща за деца: Лили е момиче на повикване от висока класа, което стартира живота си като комикс и се продава в пушални, магазини за играчки за възрастни и други места, които не са подобаващи за деца. Но Хендлър, която и преди е споменавала концепцията за сходна кукла пред брачна половинка си, изпълнителен шеф на Mattel, харесва по какъв начин наподобява играчката. Макар че брачният партньор ѝ Елиът в началото се опълчва на концепцията, типът на немската кукла го убеждава.

Производителят на Лили по-късно съди американците за нарушение на патент, само че в последна сметка делото ще се приключи и Mattel публично ще купи правата върху куклата за 21 600 $.

Барби е кръстена на дъщерята на основателите на куклата, Барбара. Кен пък е кръстен на сина им Кенет. Родителите на самата Барби се споделят Джордж и Маргарет Робъртс от Уилоус, Уисконсин. Семейството й има и още членове – братята и сестрите ѝ Скипър, Тути, Тод, Стейси, Кели, Челси и Криси. Тути и Тод са близнаци, само че очевидно Тод и Стейси също са близнаци – най-малко съгласно кутията на Тод. Тя има и братовчедки на име Франси и Джази.

Този факт единствено прибавя към цялата тайнственост към роднините на Барби: Тути мистериозно изчезва през 1971 година, тъй че можем единствено да предположим, че Стейси (която се появява през 1992 г.) е преродената Тути…

 Barbie bathroom scale

Кантар от комплект на куклата Барби, който демонстрира 110 паунда (около 50 килограма)

През годините Барби е била в центъра на доста разногласия поради нереалната си тънка, само че издължена фигура, която в същото време има огромен бюст. Mattel я създава в мащаб 1/6, който е общоприет за сходни кукли. Това значи, че размерите на Барби са 96-45-71 сантиметра (данните варират според коя версия на куклата гледаме). Различни медии и организации акцентират, че тези пропорции я трансформират в освен това от нереалистична – в случай че Барби беше същинска жена, тя чисто физически нямаше да е способна да върви, да държи главата си изправена или да има изцяло функциониращи вътрешни органи. Mattel дават отговор на апелите за смяна, като пусна на пазара редица кукли с разнообразни видове тяло, цвят на кожата и прически.

 How to lose weight II

Задната корица на брошура от комплект на Барби, озаглавена „ Как да отслабна “, с надпис „ Не яж! “

През 1965 година едно издание на куклата е снабдено с брошура със заглавие „ Как да отслабнем “, която включва препоръки като „ Не яж “. В комплекта има и кантар, който демонстрира, че високата 175 сантиметра Барби (според мащаба 1/6) тежи 50 кг. Това я прави с към 15 кг под нормата.

Първата Барби се продава за 3 $ за численост (различните аксесоари се доплащат). Днес оригинал в безупречно положение може да се продаде за съвсем 25 000 $ на търг. Разбира се, доста от куклите, които не са в такова положение, също костват много пари и постоянно се продават в eBay и в разнообразни магазини за ретро артикули.

Британската фешън икона Туиги е първата действително съществуваща звезда, която се снабдява със лично Барби – куклата на супермодела носи съвременна мини пола, ботуши и присъщите й мигли. Много други известни персони също са имали свои Барбита, в това число Грейс Кели, Елизабет Тейлър, Мерилин Монро и Одри Хепбърн, както и по-модерни дами като Ники Минаж, Джоан К. Роулинг, Джиджи Хадид и Ава Дюверней.

След като нея Барби има и други специалности: фешън редактор, стюардеса, балерина, професионален тенисист, изпълнителен шеф, продавачка на бонбони, астронавт, хирург, Мис Америка, гимнастичка със златен орден, актриса, инструктор по аеробика, кореспондент, рок звезда, дипломат на УНИЦЕФ, офицер от армията, рапър, готвач, служител на реда, бейзболист, водолаз, пълководец на въздушна ескадрила, палеонтолог, водач на NASCAR, преподавател по жестомимичен език, претендент за президент, победител в American Idol, зоолог, стажант в стилния отдел на списание (по подигравка на ориста десетилетия откакто към този момент работи като фешън редактор)… И този лист никога не е обстоен – до момента тя е имала над 200 специалности.

 Interior of the Barbie Cafe

Кафене в Барби цветове в Тайван през 2013 година

По-конкретно, розовото на Барби е PMS 219 C в кодификацията на Pantone.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР