За обичта и доверието писаха четвъртокласниците на националното външно оценяване

...
За обичта и доверието писаха четвъртокласниците на националното външно оценяване
Коментари Харесай

Четвъртокласниците писаха за обичта и доверието

За обичта и доверието писаха четвъртокласниците на националното външно оценяване по български език и литература. На тези полезности беше отдадена задачата за четене с схващане по фрагмент от детска брошура. За да потвърдят, че схващат прочетеното, четвъртокласниците решаваха 10 задания. От тях 4 с избираем отговор и 6 с къс свободен отговор. Тези с избираем отговор бяха свързани с героите, сюжета и с езика в художественото произведение. Шест от въпросите към текста изискваха записване на свободен отговор с малко изречение или с изтъкване на цитат/пример от текста.

Тестът стартира с диктовка, пресъздаваща есенен пейзаж. Чрез нея се ревизира използването на изучените в началните класове правописни правила, както и уменията за слушане и писане. Текстът за диктовка е записан на аудиофайл, с цел да се подсигуряват идентични условия за четенето и слушането му от всички възпитаници.

Езиковите задания бяха с по три избираеми отговора, единият от които е правилен. С тях се ревизират базови компетентности, свързани с приложния темперамент на езика.

Последната задача бе с креативен темперамент. От учениците се изискваше да основат личен къс текст фрази по серия от картини. С помощта на опорни въпроси децата се насочват да пресъздадат дейностите и страстите на героите от всяка картинка и да запишат текст, в който изреченията са в логическа връзка, а интерпретацията да демонстрира умения за мислене и за уместна приложимост на езикови средства.

Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР