За няколко дни Българската агенция по храните спря обработката на

...
За няколко дни Българската агенция по храните спря обработката на
Коментари Харесай

Христо Даскалов: Дейността на БАБХ по границата е възстановена към 4.00 ч. тази сутрин

За няколко дни Българската организация по храните спря обработката на камиони на „ Капитан Андреево ", защото по думите им представители на частната компания „ Евролаб 2011 " са ги попречили. Дейността на организацията по границата е възобновена към 4.00 часа тази заран. Това сподели ръководителят на БАБХ проф. Христо Даскалов в предаването „ Денят стартира в неделя " по Българска национална телевизия.

Той изясни, че от вторник до събота е имало проблеми с това, че „ Евролаб " е изчаквала предаването на властта от предходното държавно управление на служебното. „ Постави както нас, по този начин и тях в една безусловно нелепа обстановка, като спря обработването ", изясни той.

Проф. Даскалов акцентира, че от организацията са създали всичко допустимо с цел да изпълнят решението на Върховния административен съд, съгласно което „ Евролаб 2011 " има право да оперира на границата. Същевременно обаче БАБХ са тези, които би трябвало да правят действителните инспекции на камионите.

„ От съда ни направиха забележка, че не сме регулирали с никакъв нормативен акт по какъв начин тази товаро-разтоварителна активност да се прави и аз пуснах заповед, която беше доста точно написана, с цел да не накърни решението на съда. Тя обаче не беше почетена от „ Евролаб ". Там имаше 30 здрави момчета, които заеха площадката, където ние би трябвало да правим товаро-разтоварителната работа. Тези младежи не позволяваха на нашите служащи да стигнат до работните си места ", изясни Даскалов.

„ Евролаб 2011 " е една от 20-те компании оператори на товари - това значи, че те подписват контракти с компании, които внасят храни, получават данните за тези товари, вкарват ги в първата част на така наречен „ трейс " система и валидират данните. Отговорна за формалния надзор върху стоките обаче е БАБХ, изясни проф. Даскалов.

В европейски мащаб частни компании не се занимават с товаро-разтоварителната активност, акцентира още той.

Очаква се до края на деня трафикът на пункта да бъде нормализиран, съобщи Даскалов.

Проф. Даскалов през днешния ден също ще отиде до „ Капитан Андреево ", където се чака да дойде и служебният вътрешен министър Иван Демерджиев, с цел да ревизира по какъв начин вървят дейностите.

По думите му служебното държавно управление е декларирало решителност въпросът на Граничен контролно-пропусквателен пункт „ Капитан Андреево " да бъде дефинитивно позволен.

Директорът на БАБХ разяснява и хакерската офанзива против уеб страницата на организацията. Очаква се до няколко часа системата да бъде възобновена. „ Все още нямаме разбор на това какво се е случило. Изключена е системата, в която се вкарват данните за цялото отглеждане на животни в страната. Много държавни институции употребяват информация оттова, само че имаме увещание, че в околните часове ще бъде възобновена ", съобщи Даскалов.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР