За някои хора в Майсен ковчезите, трупащи се в единствения

...
За някои хора в Майсен ковчезите, трупащи се в единствения
Коментари Харесай

Крематориумите в Източна Германия изнемогват, ситуацията с К-19 извън контрол

За някои хора в Майсен ковчезите, трупащи се в единствения крематориум на източногерманския град, са трагично увещание за това какво се случва, когато коронавирусът не се приема съществено, а за други това е просто естествено събитие, написа "Ройтерс ", представен от news.bg

Майсен, дружно с други места в остарялата Източна Германия, които нормално са по-бедни, по-стари и по-подкрепящи крайнодясното опълчване на ограниченията и блокадите, са най-тежко наранени от пандемията в страната, усложнявайки напъните на канцлера Ангела Меркел да я сложи под надзор.

"Това е сърцераздирателно ",коментира мениджърът Йорг Шалдах, чиито пещи кремираха 1400 тела предишния месец, удвоявайки цифрата от декември предходната година. Повече от половината са умряли от COVID-19 и Шалдах чака към 1700 кремации общо този месец.

"Хората умират сами в болница, без обичан човек, който даже ги държи за ръка ", добави Шалдах, застанал в основната зала, освободена от столове, употребявани за погребални служби, с цел да има място за ковчезите. "Хората получават единствено телефонно позвъняване: "починал ". Сбогуване с ковчег не е допустимо, те получават единствено урна. "

Подобно на доста източногермански райони, които са имали релативно лека първа вълна, Саксония, където е Майсен и цитадела на крайнодясната партия "Алтернатива за Германия " (AfD), има втория най-голям % на заболеваемост в Германия, съвсем двойно по-висок от приблизително националния 136 на 100 000 души.

Съседната източна провинция Тюрингия, където AfD също е известна, в този момент е най-лошо засегнатото място в Германия, като пое мястото от Саксония предходната седмица.

"Ако държавното управление на Саксония действаше по-рано, пандемията щеше да е под надзор. Но в този момент сме народен проблем ", разяснява Франк Рихтер, народен представител от Народното събрание на Саксония от лявоцентристките социалдемократи (СПД). "Купчината тела в Майсен е горчиво лекарство против незнанието. "

Детлев Спангенберг, народен представител от AfD в националния парламент от Саксония, съобщи, че партията не би трябвало да бъде упреквана. "Бяхме блокирани от ноември и цифрите не понижават. Това няма нищо общо с AfD ", сподели той в края на предходната седмица. "Ние просто споделяме, че съпътстващите вреди от блокадите надвишават изгодите. "

През септември шефовете на Саксония и Тюрингия се опълчиха на напъните на Меркел да вкара ограничавания след лятото в очакване на втора вълна на COVID-19, единствено с цел да признаят неотдавна, че са позволили неточност в преценката си.

На безлюдните улици на Майсен, град с 28 000 души, фамозен с порцелановата индустрия, хората имат разнообразни пояснения за трагичния пик на инфекции, вариращи от наивно блаженство до песимизъм, частично разпространяван от AfD.

"Звучи необичайно, само че забелязах, че младежите следват правила като носенето на маска и спазването на отдалеченост повече от възрастните хора ", разяснява Джена Шмит, 27-годишна сервитьорка в локален ресторант, затворен от ноември.

"Когато броя със инфектирани стартира да се повишава през октомври, можеше да чуете възрастни хора да споделят: "О, аз съм прекомерно остарял, въпреки всичко скоро ще умра ", добави Шмид, разхождайки се с дребното си дете в снега на основния площад, който нормално е многолюден от туристи.

В крематориума мъже, работещи непрекъснато, разтоварват ковчези, маркирани с хартиени лепенки, върху които се показват името, датата на раждане и гибелта и адреса на умрелия. Почти всички над 60 или повече години. Някои са живели в домове за възрастни.

"Има доста суматоха и нервност ", разяснява Росвита Зейдлер, 60-годишна, която работи като чистачка в хотел. "Старите хора непрекъснато умират. Писна ми от всички ограничавания и прогнози. Просто желая да си върна живота. "
Меркел и районните водачи ще проведат договаряния във вторник дали са нужни повече ограничавания, когато изтече блокадата на 31 януари.

Германия, която наложи заключване през ноември, което бе затегнато при започване на предишния месец, записва малко над 7000 доказани нови инфекции в понеделник и 214 смъртни случая. Здравният министър Йенс Шпан съобщи, че наклонността е намаляла, само че цифрите остават прекомерно високи.

Уте Чешка, самостоятелен член на градския съвет на Майсен, разяснява, че различен фактор, съдействал за експлоадирането на инфекции в източногерманските райони като Саксония, е близостта им до Чехия и Полша, две горещи точки на източната граница на Германия.
"Много от нашите здравни служащи и лекари идват от горещи точки като Чешката република ", сподели Чешка.

"Така че това не оказа помощ. Но главната причина, заради която стигнахме тук, е, че до неотдавна доста хора не имаха вяра, че има вирус. Сега към този момент имат вяра. "

Депутатът от SPD Рихтер съобщи, че скептицизмът за ковид, разпространяван от локалните водачи на AfD, които през лятото се появиха на митинги против блокиране, без да носят маски, насърчи хората да нарушават разпоредбите за хигиена и разграничаване.
"Борбата с пандемия е като тим, който се пробва да завоюва футболен мач. Не можете да спечелите, в случай че някои играчи се пробват да си вкарат автогол. "

Проучване на изследователския институт Forsa откри, че единствено 19% от поддръжниците на AfD имат вяра, че информацията на федералното държавно управление за пандемията е достоверна и по-малко от 30% от мъжете, които поддържат партията, съблюдават разпоредбите за разграничаване и хигиена.

Съответно 75% от цялото население има вяра на информацията и 65% съблюдават ограниченията.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР