За някои хора не е вариант да започнат деня си

...
За някои хора не е вариант да започнат деня си
Коментари Харесай

Какво количество кофеин е вредно за здравето?

За някои хора не е вид да стартират деня си без чаша кафе. А за други кофеинът е задължителен след 3 следобяд. Разбира се, кофеинът помага на хората да се усещат енергични и да имат повече умствена изясненост. Но има ограничаване за това какъв брой кофеин хората би трябвало да употребяват денем, в случай че желаят да останат в сигурност, тъй като прекалено много от него може да бъде много рисков, пише eatthis.com.

Ако сте сред приблизително 80% от американците, които употребяват кафе или други кофеинови питиета всеки ден и се чудите какъв брой доста кофеин е прекалено много, продължете да четете, с цел да научите отговора на вашия значим въпрос.

Какво съставлява кофеинът?

Преди да се задълбочим в това какъв брой кофеин можем безвредно да консумираме, значимо е да разберем какво в действителност съставлява той.

Вярвате или не, кофеинът е опиат. Но за разлика от успокоителните, които ни вършат сънливи и спокойни, кофеинът е стимулант. По-конкретно, този наркотик стимулира централната нервна система, което води до възприятие на бдителност към час след поглъщането му.

Кофеинът може да се добие от кафе на зърна, какаови зърна, ядки кола, листа от чай, йерба мате и гуарана, а също по този начин може да се прибавя към газирани питиета, както и към други храни и питиета.

Колко кофеин е безвредно да се употребява на ден?

Препоръчителното оптимално количество кофеин, което човек може да употребява, зависи от няколко фактора, в това число положението на бременността, възрастта, здравето на сърцето и дали човек страда от тревожност. Всички тези фактори може да изискват човек да заобикаля или мощно да лимитира приема на кофеин.

FDA заяви, че повечето здрави възрастни би трябвало да лимитират приема на кофеин до най-много 400 мг дневно (еквивалентно на към 3-5 чаши кафе). Разбира се, постоянно има изключения от това (и всяко друго) предписание. За тези, които са бременни, Американският лицей по гинекология предлага ограничение на приема на кофеин до най-много 200 мг дневно. Някои специалисти обаче допускат, че бременните би трябвало да заобикалят изцяло кофеина, защото приемът е обвързван с отрицателни последствия за здравето по време на бременност.

Какви са признаците на прекалено много кофеин?

Въпреки че 400 мг кофеин може да звучат като доста, изцяло е допустимо да надхвърлите тази граница, изключително в случай че посещавате кафетерията по няколко пъти дневно или залагате на енергийни питиета, които са цялостни с този стимулант.

Има сведения за хора, които са имали гърчове и ускорен пулс при несъразмерна консумация на енергийни питиета. Въпреки това е мъчно да се дефинира дали тези резултати се дължат на кофеина или на другите съставки, открити в тези питиета.

Има също доказателства, че приемането на повече от 400 мг всеки ден е обвързвано с повишен риск от неустойчив пикочен мехур при дамите. 

По-големите дози кофеин могат да накарат хората да се чувстват безсънни, тревожни, нервни, раздразнителни, да имат главоболие и да получат диария. Други могат да изпитат стомашно разстройство, защото този стимулант може да подтиква храносмилателния тракт.

Съдържанието на кофеин в известните питиета

Ето почти какъв брой кофеин има в обичаните ви питиета:

Кафе:  " Чаша сварено кафе (около 230 милилитра) може да съдържа разнообразни количества кофеин – от 70-140 мг на чаша, според от варенето и зърната “, споделя Моника Ауслендер Морено, регистриран диетолог и експерт по хранене, съветник за RSP Nutrition.

Еспресо: 64 мг на всеки 30 мл.

Кафе без кофеин: 2 мг на чаша

Черен чай: 47-50 мг на чаша (зависи от сорта + времето за накисване)

Зелен чай: 29-50 мг на чаша (зависи от сорта + времето за накисване)

Кола: 34 мг на кенче от 350 мл

Диетична кола: 46 мг на кенче от 350 мл

Пепси: 38 мг на кенче от 350 мл

Можете ли да се откажете от кофеина?

Да, можете и отводът може да бъде както физически, по този начин и душевен.  " Можете да имате физическа (и психологическа) взаимозависимост от кофеина “, споделя Морено.

Най-често съобщаваните проблеми след прекъсването на кофеина са:

главоболие

отмалялост

нервност

безпокойствие

трептене

понижена централизация

Как да се почувствате енергични без кофеин

Кофеинът е главно средство, което оказва помощ на хората да се почувстват енергични и будни, само че не е единственото решение. Ако желаете да ограничите приема на кофеин, само че въпреки всичко желаете да усещате бодростта в стъпката си, ето някои други решения, които може да свършат работа за вашите потребности:

Включете извършения в деня си

Излагайте тялото си на естествена слънчева светлина (със слънцезащита и шапка за слънце, схваща се)

Уверете се, че сте вярно хидратирани

Дайте приоритет на съответния, първокласен сън

Вземете междинна закуска, която обезпечава баланс на въглехидрати с невисок гликемичен показател, протеини и фибри.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР