За някои хора да стават рано сутрин е лесно и

...
За някои хора да стават рано сутрин е лесно и
Коментари Харесай

Как да започнем да се събуждаме по-рано?

За някои хора да стават рано заран е елементарно и естествено. За други обаче е съществено предизвикателство. Да си ранобуден нормално е въпрос на голям брой фактори, само че не значи, че човек не може да си помогне и да улесни ставането рано заран, отбелязва CNET.
Прочетете още
Отговорът се крие в качеството на съня и основаните привички. И двете могат да се трансформират и подобрят, само че изискват три дейности: обмисляне, дисциплинираност и неизменност.

Трудното ставане заран нормално е разследване на пробуждане в несъответствуваща фаза на съня или на некачествено спане през нощта. Първото може да се контролира с опит и създаване на привички, само че второто може да е малко по-трудно, защото има голям брой фактори, които да са причина.

Например прекомерно дълга сънливост денем (над 20 минути) или прекомерно късна сънливост (след 15 ч). Пиене на кафе прекомерно късно, прекалено много и/или прекомерно тежка храна за вечеря, прекомерно доста алкохол, изтощеност и даже несъответствуваща температура в стаята.

Ето и няколко практични съвета по какъв начин последователно човек да се научи да става по-рано:

Например да стартира последователно да наглася будилника си с 15 минути по-рано през няколко дни до момента в който доближи мечтаното време за ставане. Веднага с този табиет би трябвало да стартира и построяването на по-трудния - да не се употребява бутона за отсрочване на алармата, а да се става още с първия сигнал.

Следващата рекомендация е обезпечаването на ярка светлина след ставане. Това прекъсва производството на мелатонин и оказва помощ за конфигурация на биологичния часовник към по-ранен час.

Спазването на графика за ставане би трябвало да продължи даже и през почивните дни, изключително до момента в който навикът бива изграждан. Едва след по-трайно определяне на навика, човек може да си поволи да поспи малко повече, само че и това би трябвало да се прави по изключение.

Съветите включват още бърз душ или измиване на лицето, богата на протеин закуска и отбягване на дрямките денем. А за вечерта остават класическите препоръки - без кофеин,без тежки храни и прекомерно доста алкохол, както и отбягване на прекомерно ярката светлина.

 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР