За някои големи многопрофилни болници цените на клиничните пътеки покриват

...
За някои големи многопрофилни болници цените на клиничните пътеки покриват
Коментари Харесай

ЕКИП: Да се регламентира доплащането в здравеопазването

За някои огромни многопрофилни лечебни заведения цените на клиничните пътеки покриват едвам 20-40% от междинната действителна цена на лекуване и тази диспропорционалност има мощно отрицателно отражение върху метода на действие на здравната система. Стойностите на някои клинични пътеки са близо 2,5 пъти по-ниски спрямо действителната цена на лекуването.

Тези данни показаха на конференция през днешния ден двама икономисти – Аркади Шарков и Стоян Панчев от Експертния клуб за стопанска система и политика (ЕКИП), създатели на разбор на тематика „ Инфлация в опазването на здравето – проблеми, вероятности и решения “.

Според тях

неналичието на задоволителна ценова индексация пък води след себе си многочислени последствия,

които също се отразяват по недопустим метод на обществото и пациентите – увеличено време за очакване за оказване на здравна помощ, липса на избрани лекарствени артикули от пазара, прекачване на тежестта на разноските върху пациента, заобиколни способи за неофициално повишение на цените, намаляване на качеството на предоставяната услуга, свръхнатовареност на личния състав.

Във встъпителното си изявление Аркади Шарков акцентира, че цените в опазването на здравето изостават над 2 пъти от останалите цени в стопанската система. По думите му това закъснение доближава 13,6 процентни пункта от началото на Коронавирус пандемията до през днешния ден. Според проучванията на ЕКИП измененията в показателя на потребителските цени (ИПЦ) и подиндекса „ Здравеопазване “ са надлежно 24,9% и 11,3%.

Ръстът на цените от 2021 година до момента е толкоз висок, че е изпреварил 2 пъти цените в опазването на здравето.

В главните параметри в ценообразуването в опазването на здравето цените изостават, а разликата в цените на клиничните пътеки и действителната цена на лекуването, в композиция с високата инфлация, става още по-голям проблем за системата и за пациентите, акцентира Стоян Панчев.

Експертите са безапелационни, че е неотложно да се търсят решения, които в съответната обстановка през днешния ден могат да бъдат три: да се регламентира доплащането, да се увеличи процентът от акцизи и да се обезпечат ваучери, с цел да се компенсира инфлацията в опазването на здравето.

„ Ясно е, че това предложение е политически неизгодно, само че по този начин или другояче и в този момент доплащаме, само че по нерегламентиран метод “,

акцентира Аркади Шарков.

Той призна, че предлаганите ограничения не заместват нуждата от цялостна промяна в бранша, за каквато се изискват политическа воля и потенциал, само че бе безапелационен, че те могат да бъдат на практика потребни сега и да решат значително тежкия проблем с недофинансирането на лечебните заведения. Според него в границите на една промяна би трябвало да се откри решение и на казуса със заплащането на здравните вноски на категориите жители, за които страната има това обвързване.

Шарков разяснява и тематиката за нарастването на потребителската такса и изрази персоналното си мнение, че това би било заслужено решение, само че би трябвало да се случва гладко и поетапно, с цел да не провокира разтърсвания.

В момента 1% от акцизите върху тютюневи произведения и алкохол се отделят за действия по стратегии за предварителна защита на разнообразни зависимости, а ние предлагаме

отделяните суми от акцизи да са в размер на 10%,

разясни икономистът, навлизайки в конкретика по тематиката за ограниченията, които могат да окажат позитивно влияние върху издръжката на системата.

По думите му, в случай че се заделят 10%, ще бъдат обезпечени спомагателни 110 млн. лева за извънболнична помощ, 254 млн. лева за болнична помощ и 140 млн. лева за медикаменти, медицински произведения и храни, което значи в допълнение половин милиард лв. за опазване на здравето.

„ Предоставянето на целеви ваучери, както се прави в Румъния да вземем за пример, също е метод да се помогне на хората “, добави Стоян Панчев. По думите му

такива ваучери ще разрешат на работодателите да дават някаква сума, върху която няма да се постановат налози и осигуровки.

На конференцията стана ясно още, че съгласно изследване на социологическата организация „ Тренд “ от септември 2022 година всеки трети българин споделя, че скъпото опазване на здравето е съществена причина за незадоволство от медицинските услуги.

Двамата икономисти бяха единомислещи, че регламентирането на доплащането в лечебните заведения има за цел да способства за транспарантното финансиране на подценени действия и да обезпечи изясненост на транзакциите сред пациент и система, като послужи за двойна инспекция за осъществена активност. Освен всичко то ще докара и до усъвършенстване на конкурентната среда, считат те. То ще има и още един добър резултат – ще спомогне за по-обективни финансови доклади към принципалите – страна и общини, на лечебните заведения, които са обществена благосъстоятелност.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР