За новите варианти на вируса и защитата от него -

...
За новите варианти на вируса и защитата от него -
Коментари Харесай

Доц. Гломб: Вероятно ще трябва да се реимунизираме сещу ковид всяка година

За новите разновидности на вируса и отбраната от него - в студиото на " Денят стартира " тематиките разяснява вирусологът доцент Любомира Николаева Гломб.

Тя съобщи, че в Европа, тестването на учениците е безусловно в ход. Учениците над 12 години нагоре в огромната си част са имунизирани, без значение от това са тествани два пъти седмично Доктрината " тестиране с цел да останем в учебно заведение " в множеството западни страни е призната, изясни доцент Гломб.

" Всяка ваксина желае няколко дози. Вирусът е непостоянен, по принцип коронавирусите имат малотраен имунитет. Той ще бъде подобен и при имунизираните, по тази причина би трябвало непрестанно да се подклажда и да се държи безсънен с ваксина ", съобщи тя.

По думите ѝ евентуално ще би трябвало да се имунизираме против ковид може би на година, само че в случай че огромна част от популацията е ваксинирана, циркулацията на болестта ще се озапти.

Малките деца би трябвало да бъдат подкрепени в тестването и това ще стане с преподавател и родител. По думите ѝ в тестването няма безусловно нищо нездравословно, а от Центъра по заразни и паразитни заболявания оферират доброволческа помощ за учебните заведения в първите дни, с цел да оказват помощ.

" По въпроса за антителата ще изкажа своето персонално мнение от гледната точка на вирусолог. Когато се вземат решения на национално равнище, обаче, се гледат доста отзиви. Според мен все още няма тест, който да каже че тези антитела са обезвреждащи и индивидът, който ги има, надлежно е в по-малък риск да се болести или да съобщи болестта. Затова и нито една страна още не ги е приела като меродавни "

Най-доминиращият вид на вируса у нас е делта разновидността, само че не това би трябвало да ни тормози, а броят новозаразени, изясни още доцент Гломб. Тя изрично съобщи, че в страната към този момент няма грип.

" Аз не мога да схвана за какво хората се тормозят от имунизациите, в случай, че към този момент няколко милиарда дози са направени, следим какви се резултатите от имунизацията в продължение на година и половина, разказват се нежеланите реакции и те са една на няколкостотин хиляди, което е незначително спрямо провалите от боледуването ", сподели доцент Гломб.

Тя изясни, че имунизираният човек може да се болести, само че ще прекара заболяването в пъти по-кратко в сравнение с неимунизирания. Според нея е егоистично да се спасяваме поединично, а имунизирането избавя животи и разрешава всички действия да вървят в ход.

Вижте целия диалог във видеото
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР