За нова телефонна измама предупреждават от СДВР. Извършителите се представят

...
За нова телефонна измама предупреждават от СДВР. Извършителите се представят
Коментари Харесай

Нова схема на „ало“ мафията: Измамници се представят за банкови служители и искат лични данни


За нова телефонна машинация предизвестяват от Столична дирекция на вътрешните работи. Извършителите се показват за банкови чиновници в опит да измъкнат пари от жертвите.

Измамата се състои в телефонно позвъняване или изпращане на имейл на инцидентни жители, като отсрещната страна се показва за банков чиновник.

След това се визира проблем със сигурността на банката. Мнимите банкови чиновници изискват от жителите потребителски имена, пароли, номера на банкови карти по отношение на сметките им в онлайн банкирането на дадената банка.

След придобиването на тези данни измамниците към този момент имат достъп до персоналните средства на потребителя и незабавно се разпореждат с тях.

До момента има 12 регистрирани случая на територията на София, сподели в „ Тази заран “ Йордан Пешев, шеф отдел в бранш „ Икономическа полиция “ на Столична дирекция на вътрешните работи. При 11 от тях действието е останало незавършено, а при един от тях измамата е осъществена и е формирано досъдебно произвеждане.

Той обърна внимание на това, че жителите би трябвало да знаят, че банков чиновник не би се обадил по телефона да алармира за проблем, който би могъл да се позволи по телефона с даване на персонални данни за сметки и онлайн банкиране.

„ Отново наблягам – банковите институции нямат процедура да изискват посредством телефонно позвъняване или имейл преписка даването на сходни данни “, сподели Йордан Пешев.

Той насочи зов към жителите в никакъв случай да не дават данните си, а да отидат до най-близкия клон на тяхната банка и да се уверят в сигурността на средствата си.

Йордан Пешев посъветва още хората да запазят телефонния номер, от който са получили позвъняването, тъй като това ще улесни установяването на причинителите на действието.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР