За нова отсрочка по плащането на кредитите призовават граждани и

...
За нова отсрочка по плащането на кредитите призовават граждани и
Коментари Харесай

Фирми и граждани искат нова отсрочка по кредитите, БНБ е с друга позиция

 За нова пролонгация по заплащането на заемите приканват жители и компании. Мораториумът върху заплащанията е една от ограниченията за справяне с рецесията поради COVID-19. Заявления в банките, обаче към този момент не могат да се подават. На този стадий от Българска народна банка не плануват удължение на мораториума.

14 хиляди компании са се възползвали от отсрочката за заплащане на заеми. Последните утвърдени клиенти са подали документите си на 30 септември. Те имат право шест месеца да не заплащат вноските по отговорностите си.

" Това са преработваща индустрия, превоз, туризъм, строителство, ресторантьорство. Ако не бъде удължена кредитната почивка, това безспорно ще докара до повишение на необслужваемите заеми, неприятните заеми, а в някои случаи може да докара и до банкрути ", счита ръководителят на Асоциация на индустриалния капитал Добрин Иванов.

На нова пролонгация се надява и Боян Ценев, който има заем за жилище.

" Отсрочката я взех март месец, което в тази ситуация изтече в този момент краят на септември. Предвид сегашната обстановка, тъй като съм в ресторантьорския бизнес бих се възползвал, тъй като не се знае ще ни затворят ли, няма толкоз работа ", изясни той пред " Нова ".

Последните данни на Българска народна банка демонстрират, че банките са отсрочили заеми на жители и компании в размер на над 9 милиарда лв., което е 15% от всички заеми. Кредитни консултанти поучават всеки, който не може да погасява заема си, да договаря с банката. Но да не се прибягва до бърз заем.

" Най-честият вид е преструктуриране на заема или да си изискат гратисен интервал, който може да им бъде даден по общоприетата система, отвън мораториума. На база главницата, което може би би им понижило вноските с повече от 50 – 60 % ", изясни кредитният съветник Димитър Пенков.

Засега банковата система е постоянна, a удължение на кредитния мораториум не е нужно, безапелационни са банкери.

" Кредитът сега е един от инструментите за превъзмогване на рецесията. Той не е категоричен. И банките би трябвало поради това, че са капитализирани и буферирани, да бъдат потребни в този интервал. Много евентуално е след рецесията, поради повишения риск и необслужвани заеми, да имаме нарастване на лихвите ", счита банкерът Левон Хампарцумян.

За да се оправят с рецесията, от Асоциацията на индустриалния капитал ще желаят финансова помощ от страната, която да се дава единствено на тези, които не могат да заплащат отговорностите си.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР