За нормален живот на четиричленно домакинство - двама възрастни и

...
За нормален живот на четиричленно домакинство - двама възрастни и
Коментари Харесай

КНСБ: 2448 лева месечно са необходими за нормален живот на четиричленно семейство

За естествен живот на четиричленно домакинство - двама възрастни и две деца, са нужни 2448 лв. месечно . Това сочат данните на Института за обществени и синдикални проучвания на Конфедерацията на самостоятелните синдикати в България за края на второто тримесечие на годината.

Издръжката на живот за човек от четиричленно домакинство е 612,15 лв..

Данните бяха показани на конференция през днешния ден от президента на КНСБ Пламен Димитров и от специалиста Виолета Димитрова.

Това са нужните средства за покриване на разноските за храна, за поддържане на жилището, опазване на здравето, обучение, превоз и отмора по отношение на междинните български стандарти за четиричленно домакинство.

Общият растеж на издръжката по отношение на предходното тримесечие е 6 лв., а по отношение на юни предходната година 87 лв..

КНСБ ще упорства за 15-преоцентно нарастване на заплатата на ветеринарните лекари, работещи в регионалните дирекции на Българската организация по сигурност на храните, разгласи още Пламен Димитров.-->

Оказва се, че точно тези, които се борят на първа линия против разпространяването на Африканската чума по свинете у нас, взимат начална работна заплата в размер на едвам 700 лева На някои места тя е малко по-висока и може да доближи 1000 лева, само че от КНСБ са уверени, че трудовото заплащане на ветеринарните лекари би трябвало да бъде нараснало до размер 1200 лева

В БАБХ има общо 267 държавни ветеринарни лекари , колкото е броят на общините, само че те не съумяват да покрият всички обитаеми места и дребни общини. В страната обаче има и 914 частно практикуващи лекари, които съгласно КНСБ, в случай че не в работата по огнищата, то най-малко могат да се включат в разяснителната акция .



Пламен Димитров разгласи още, че синдикатите ще упорстват и страната да предприеме съответни ограничения за възобновяване на фермите, наранени от Африканската чума по свинете.

Той означи, че в свинепроизводството у нас са ангажирани няколко хиляди души , а в индустриалните ферми се отглеждат над половин милион прасета.

„ Много от работещите в бранша са обезпечени за всички опасности и даже да закрият съответната плантация, могат да идат в Бюрото по труда. Какво се случва с нерегистрираните стопани, които не са обезпечени? Те ще имат съществени опасности ”, означи Пламен Димитров.

В брифинга взе присъединяване и Светла Василева, ръководител на Федерацията на самостоятелните синдикати от земеделието – ФНСЗ. Тя означи, че Националната референтна лаборатория в страната е единствено една, която изпитва усложнения да обработва всички проби всекидневно. Според нея бюджетът на БАБХ също е хронично недофинансиран.

Освен на лекарите, синдикатите ще упорстват за нарастване на заплатата на всички специалисти в БАБХ, тъй като се оказва, че поради непривлекателността на специалността, там има 70 свободни щатни бройки.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР