За никого не е тайна, че напрежението в професионалния спорт

...
За никого не е тайна, че напрежението в професионалния спорт
Коментари Харесай

Гарсия за борбата с булимията: Чувствах се тъжна и празна


За никого не е загадка, че напрежението в професионалния спорт би могло да бъде смазващо. Поредното доказателство за това пристигна от изявлението, което Каролин Гарсия даде за L’Equipe. Световната №4 за пръв път разкри, че дълго време е страдала от булимия – хранителното разстройство, с което се борят милиони млади дами по света.

През 2017 година Гарсия се трансформира в новата звезда на френския тенис, достигайки до четвъртфинал на Ролан Гарос, а няколко месеца по-късно се класира за Финалите на WTA. Славата, последвана от упованията на почитателите и медиите, обаче се оказала проклинание. След последвалите неубедителни резултати и остри рецензии по неин адрес, Гарсия все по-често почнала да търси разтуха в храната.

„ Всеки е друг. Някои хора нямат вкус и не могат да ядат, когато са уплашени, само че при мен е тъкмо противоположното. Храната се трансформира в моето леговище. Чувствах се тъжна и празна и трябваше да запълня тази празнота по някакъв метод. Всичко това беше разследване от напрежението, подбуден от обстоятелството, че страдах от травми и не играех добре. Това беше доста тъмен интервал от живота ми. Храната ме успокояваше, само че не за дълго. Всеки, който се е сблъсквал с този проблем, знае, че това е единствено кратковременно решение. В един миг положението ми стана неконтрулируемо. Когато си самичък, е още по-трудно, а тенисистите прекарват множеството си време сами в хотелската стая. Така се случи всичко “ – показа шампионката от Финалите във Форт Уърт.

Гарсия описа, че положението ѝ е почнало да се усъвършенства едвам когато е потърсила професионална помощ и е почнала да беседва намерено със фамилията и приятелите си за този проблем. „ Стигнах до миг, в който бях прекомерно сурова към себе си. Аз съм измежду хората, които мерят всичко до най-малкия детаил и това се отнася и за тежестта ми. Бях изгубила всякаква мярка. Стана ми ясно, че би трябвало да сложа завършек на това допустимо най-скоро, тъй като в противоположен случай няма да има връщане обратно “.

Световната №4 разкри, че се е преборила с булимията като фрапантно е трансформирала психическата си настройка. Французойката е възприела друга житейска философия, която ѝ оказва помощ да бъде щастлива и по едно и също време с това да се грижи добре за себе си.

„ Постепенно осъзнаваш, че е обикновено от време на време да си печален и под напрежение и това въобще не е краят на света. Когато започнах да се грижа за себе си, тези моменти станаха доста по-редки, а щом се случат, се оправям с тях доста по-бързо и елементарно и не изпитвам виновност. Понякога си глезя и това ми оказва помощ да управлявам желанията си във връзка с храната. Сега знам, че в случай че ми се яде пица, е по-добре да хапна, вместо непрекъснато да мисля за това “.

„ В момента се усещам доста по-добре. Грижа се за себе си и по едно и също време с това се любувам на живота. Много хора не ми имат вяра, само че изядох една пица преди мача против Касаткина на Финалите. Беше безглутенова, само че все пак множеството хора се шокират, когато им кажа. Бях толкоз щастлива и удовлетворена, когато я изядох, а на идващия ден завоювах мач, траял два часа и половина “ – приключи Гарсия.

Новият сезон стартира чудесно за Гарсия, която завоюва и трите си мача на United Cup. Французойката надви над Надя Подороска (6-2, 6-0) и Петра Мартич (7-6, 6-4) на сингъл, а с Едуар Роже-Васлен победиха Подороска и Томас Ечевери на смесени двойки (6-2, 6-4).
Източник: tenniskafe.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР