За неща, които много дълго време изглежда не притесняваха никого

...
За неща, които много дълго време изглежда не притесняваха никого
Коментари Харесай

Крум Зарков: Беше ясно, че ще се случи смяната на Иван Гешев, още когато бях министър

„ За неща, които доста дълго време наподобява не притесняваха никого по върховете на правосъдната система, внезапно бе взето решение – отстраняването на Гешев, и то от третия опит. “ Това съобщи секретарят по правни въпроси на президента и някогашен длъжностен правосъден министър Крум Зарков в ефира на bTV.

„ За пръв път в историята основен прокурор бе предварително освободен, само че доста бързо бе определен различен, въпреки единствено изпълняващ функционалностите. За да има коренна смяна, съгласно мен би трябвало да се избира основен прокурор от различен състав на Висш съдебен съвет. Отворена е процедура, която би трябвало да приключи октомври. Има потребност от процедура за избор на нови членове, и стопираме с всички чуденки. Тази процедура би трябвало да се организира и да има първокласен резултат, с цел да кажем, че сме създали крачка напред “, счита той.

„ Това Народно събрание, в закона за следствие на основния прокурор, се задължи единствено в границите на три месеца да се възобнови състава на Висш съдебен съвет. Това е въпрос, който не трябва да бъде отлаган. Не е мъчно човек да разбере, че става дума за болшинство от две трети. Или го има, или го няма. Ако го има, то може, както Висш съдебен съвет да направи нужните промени, по този начин и да направи конституционните промени, и да стикова едното към другото. Ако го няма болшинството, това към този момент ни слага пред други провокации “, добави Зарков.

Той акцентира, че днешният отчет на Европейска комисия сподели, че даже в комплицирана обстановка – без парламент, със служебно държавно управление, може да се реализират доста неща, когато извисим въпросите отвън политическата обстановка.

 

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР