За нас е чест да направим първа копка на един

...
За нас е чест да направим първа копка на един
Коментари Харесай

Пламен Райчев, зам.-кмет на Пловдив: Пробивът е единственият...

За нас е чест да създадем първа копка на един дълго чакан план в Пловдив. Разбира се, още от началото на този план има и хора, които показват друго мнение, само че ние се съобразяваме с болшинството пловдивчани, които сложиха този проблем на дневен ред още преди да влезем в нашия мандат. 

Проблемът с прекосяването през това кръстовище е дълготраен и отлаган с години. Имало е няколко разнообразни разработки за това по какъв начин да се случи кръстовище на две равнища. В последна сметка, в осъществяване на решението, взето от Общинския съвет, и след обществено разискване вършим първата копка на този значим и основен за пловдивчани план. Надявам се след няколко месеца да може да се поздравим с един нов пътен възел на две равнища, който ще разтовари придвижването в региона и прекосяването на колите през най-стария мост над Марица без престой. 

Държа да кажа, че този план е необходим на пловдивчани, тъй като всички ние знаем какво се случва на това кръстовище в час пик, а в последните години трафикът и тапите тук са целодневни. Основният проблем е, че това води до практическо прекъсване на придвижването по моста на Панаира. Знаете, че в тунели и по мостови съор​ъжения е неразрешен престоят на коли.

Единственият действителен вид, с който може да разтоварим трафика, е кръстовище на две равнища, което ние правим. Това, че на новото кръстовище няма да има леви завои, не го е измислил кметът, нито аз. За да изберем този вид, беше наета една от водещите компании, която направи разбор на трафика. В него попадат всички околни кръстовища и пътни връзки, както и по какъв начин ще бъде реорганизирано придвижването. В последна сметка, ние имаме стеснен финансов запас, в който би трябвало да намерим най-хубавото и прагматично решение, което считаме, че е и този пробив.

Освен за трафика, този план е най-хубав и по отношение на екология, физическо разположение, както и от позиция на коритото на реката. И не на последно място - то е най-изгодно за Пловдив. Разбира се, че може да се направи даже кръстовище на три равнища, което ще резервира левите завои, само че това ще коства доста повече и няма да бъде оправдано. 

Въпреки че последните години мястото се оформи като пешеходна зона, скоростта в зоната на пробива и кръстовището ще бъде 30 км и упованията са, че този пробив ще понижи даже ПТП-тата поради безконфликтното секване на двата булеварда. Целта е новото оборудване да бъде комфортно както за водачите, по този начин и за пешеходците и колоездачите. 
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР