За нас Чехия има особено място. Нашите връзки имат дълбоки

...
За нас Чехия има особено място. Нашите връзки имат дълбоки
Коментари Харесай

Радев в Чехия: Спирането на доставките на петрол няма да се отрази добре на икономиките ни

За нас Чехия има изключително място. Нашите връзки имат дълбоки исторически корени. Това съобщи президентът Румен Радев по време на срещата си с президента на Чехия Милош Земан, съобщи БГНЕС.

Тук съм освен да изразя дълбоката благодарност на нашата страна, само че и тъй като с президента Земан споделяме убеждението, че пълноценният политически разговор на високо държавно равнище е доста значим за всички области от съвместен интерес. Визитата през днешния ден е доказателство за сполучливия разговор на всички нива сред нашите страни, сподели Радев. Той акцентира, че стокообменът с Чехия е рекорден, бележи растеж всяка година с двуцифрено число. Високо оценяваме връзките ни в региона на образованието, науката, културата. Още през 1948 година е открит българският културен център в Прага, а чешкият център от 1948 в София е първият подобен в света, добави Радев. Постигането на климатична индиферентност е невероятно без основаване на условия за развиване на нуклеарната енергетиката, разяснява Радев.

Осъждаме съветската експанзия в Украйна, която разрушава и одобрения интернационален ред, и разрушава основаната с десетилетия архитектура за сигурността в Европа. Тази експанзия изисква обединен отговор в границите на НАТО и Европейски Съюз, сподели Радев.

За страдание войната сложи страните ни пред редица провокации и изключително чешкото председателство на Съвета на Европейски Съюз. Призивите за преустановяване на сраженията и поощряване на договарянията отстъпват пред войнствената изразителност и заклинанията за победа, а това значи дълга война на безсилие с тежки последствия за нашите страни и цяла Европа. Солидарни и съпричастни сме с украинския народ, добави Радев.

Важни са глобите, само че е значимо те да не нанасят вреди върху нашите стопански и обществени системи. Спирането на доставките на нефт няма да се отрази добре на нашите стопански системи, сподели още Радев.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР