За напрежението в управляващата некоалиция и причините, които го пораждат,

...
За напрежението в управляващата некоалиция и причините, които го пораждат,
Коментари Харесай

Ивайло Вълчев пред Tribune.bg: Всички напрежения в некоалицията идват отвътре

За напрежението в ръководещата " некоалиция " и аргументите, които го пораждат, Tribune.bg беседва с народния представител от Има Такъв Народ Ивайло Вълчев.

Г-н Вълчев, още веднъж в ръководещото болшинство не се схванаха за назначенията, този път в " Пирогов "? Ще спъне ли това приемането на Бюджет 2024?

Колкото и да е необичайно, всички напрежения в некоалицията идват от вътрешната страна. Тя не е подложена на външен напън. Още по-странно е, че след всяко заявяване на сякаш непримирими позиции, в последна сметка се оказва, че всичко е тъкмо, тъй като някой с някого по този начин или другояче се е схванал. Общо взето мисля, че ставаме очевидци на забележимата част на едно вътрешно извиване на ръце.

А за какво " Пирогов " е толкоз значим в тази ситуация?

Според мен въпросът не е толкоз в " Пирогов ", колкото се употребява всяка една опция да се капитализира това вътрешно напрежение в интерес на едната или другата страна.

А това, което се случва с " Лукойл "? Партиите в ръководещото болшинство обичайно не се схващат и по други значими въпроси!

Затова споделям, че каквото и да споделят сътрудниците, на финала е значимо какво става в залата. Най-странното е, че след всички тези обвинявания, които би трябвало да демонстрират непримирими разлики, в последна сметка се стига до това, че едната страна " с омерзение " поддържа генералната линия на некоалицията.

Появи се съмнение, че някой се е уплашил от Пеевски и по тази причина " клати " сглобката?

Аз нямам усещането, че нещо се прави от боязън или под напън. Може би в тази некоалиция на някого му е комфортно да се оправдава с това нещо, с цел да скрие по-видими чисто материални ползи. В един миг, за каквото и да става дума, аз считам, че на доста хора в самата тази " сглобка " името и наличието на Делян Пеевски са комфортен метод да оправдават неща, които те желаят да създадат, само че идеологически не би трябвало да вършат. Това е едно комфортно опрощение да постъпят по метод, по който в действителност желаят да постъпят.

Например, има неща, които ППДБ не би трябвало да вършат?!

Да, само че те споделят, че се е появил човек, който взема решение вместо тях и те внезапно стават съгласни. Това оправдаване с външни условия де факто е осъществяване на вътрешни ползи.

 


 

FaceBookTwitterPinterest
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР