За музикална звезда от калибъра на сър Елтън Джон сякаш

...
За музикална звезда от калибъра на сър Елтън Джон сякаш
Коментари Харесай

Музикални хроники: Как любимият футболен отбор спаси живота на сър Елтън Джон

За музикална звезда от калибъра на сър Елтън Джон като че ли е казано съвсем всичко.

Великият британец, който тази седмица отпразнува навършването на 75 години, е измежду най-успешните реализатори в историята, само че в същото време е минал през какви ли не инциденти в кариерата си. 

Често срещаната за музикални звезди наркозависимост не подминава и него и в средата на 70-те той някак оцелява след свръхдоза кокаин.

Бивш притежател и президент на клуба още през 70-те, Елтън Джон разкрива в автобиографичната си книга „ Аз “, че преди време Уотфорд евентуално му е избавил живота.

Но връзката му със „ стършелите “ стартира надалеч по-рано.

Още от 5-годишен артистът посещава мачове на „ Викъридж Роуд “ дружно с татко си. Тогава „ стършелите “ към момента носят остарялото си название „ пивоварите “ и титулярните им екипи не са познатите жълти, а тъмносини. През 70-те връзката сред суперзвездата и Уотфорд се задълбочава. Джон към този момент се трансформира в огромно име с първите си хитови албуми и става вицепрезидент на клуба. 

В този интервал сър Елтън за пръв път изнася концерт на клубния стадион пред над 30 000 души. Благодарение на събитието са събрани избавителни средства за Уотфорд, чието финансово положение не е цветущо. Ролята на музиканта в клубните каузи става все по-голяма и той стига до такава степен да купи Уотфорд и да стане негов президент.

Между двамата се заражда незабравимо другарство, а Уотфорд година след година се изкачва все по-нагоре в дивизиите, с цел да доближи най-горното равнище.

Отборът изминава пътя от 92-ри в британската футболна система до самия връх (поне в един миг от класирането). В началната година след завръщането в Първа дивизия, Уотфорд реализира сензационно второ място, само зад Ливърпул. Следва класиране в евротурнирите и постигане до край за Купата на Англия. На митичния „ Уембли “ отборът на Греъм Тейлър излиза през 1984 година против Евертън под звуците на обичайна ария Abide With Me. Кадрите демонстрират по какъв начин сър Елтън плаче от благополучие в ложата – той е постигнал задачата си с Уотфорд и се е потвърдил в напълно друго занятие от музиката, където господства към този момент от години.

 Elton1

През 1990 година артистът продава Уотфорд на Джак Печи, само че остава президент. Само 7 години по-късно той си взима клуба назад от Печи и отново назначава Греъм Тейлър с убеждението, че двамата „ могат да го създадат още веднъж “, както музикантът се показва. И това в действителност се случва в две следващи години на нанагорнище от трета дивизия до елита.

Вторият му концерт на „ Викъридж Роуд “ се случва три години по-късно и събира средства в още един сложен интервал за Уотфорд. Събрани са над 1 млн. паунда и над 23 000 души изживяват вечерта с най-големите шлагери на Джон в шоу, траяло два часа и половина. Музикантът изцяло се раздава за обичания тим с концерт и през 2010-а, когато финансовата рецесия още веднъж заплашва клуба.

Тогава събраните пари се употребяват за мощно нужна селекция за укрепване на първия състав, а част от тях отиват за привличането на бъдещия капитан и легенда Трой Дийни. Сър Елтън Джон получава заслуженото самопризнание от клуба няколко години по-късно, когато обновената източна естрада е кръстена на него, а припевът на неговата Your Song е изписан над седалките.

През юли тази година той ще изнесе нови два концерта на обичания стадион.

 Milleniumstadiumchampionshipplayofffinal06

Сър Елтън към момента посещава дуелите на „ Викъридж Роуд “, когато графикът му го разрешава и присъстваше да вземем за пример на последния мач от сезон 2020/21, с цел да се срещне със състава, върнал Уотфорд във Висшата лига. Певецът не крие гордостта си от дългия път, изминат от „ стършелите “ с негова помощ.

„ Откакто за пръв път пристигнах тук като вицепрезидент до през днешния ден, изживяхме едно необикновено пътешестване. Толкова съм горделив, знаейки от кое място тръгнахме и какво представляваше клубът, какъв брой доста значи за общността. “

„ Поради явни аргументи, има моменти през 80-те, за които нямам спомен, само че всички мачове на Уотфорд, на които съм участвал, ще останат вечно в паметта ми “, твърди Елтън Джон.
„ Бях президент на Уотфорд в най-лошия интервал от живота ми, през години, свързани с пристрастяване към дрогата, меланхолия, неприятни бизнес решения, правосъдни процеси и безкрайни паники “, написа той в книгата си. Не пресилвам, когато настоявам, че Уотфорд евентуално ми избави живота “.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР