За мое огромно съжаление първият мандат беше провален, защото колегите

...
За мое огромно съжаление първият мандат беше провален, защото колегите
Коментари Харесай

ПП-ДБ върна веднага втория мандат неизпълнен. Радев заплаши с кон...

" За мое голямо страдание първият мандат беше провален, тъй като сътрудниците от ГЕРБ-СДС не си съблюдаваха ангажимента ”, разяснява съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков.

 

До завъртането на рулетката с мандатите се стигна след неуспеха на договарянията сред ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ. На изключително съвещание Народното събрание реши, че първият мандат на ГЕРБ-СДС е несполучлив. Това стана, откакто номинираната за министър председател Мария Габриел отдръпна кандидатурата си. От ПП-ДБ насочиха покана за ново общо ръководство с претендент за министър председател на ГЕРБ, само че отговорът беше безапелационен и негативен. По-рано през днешния ден от ПП-ДБ оповестиха, че ще върнат досието неизпълнена, тъй като нямат подкрепа за сформиране на държавно управление.

" Г-н президент, досието с решението на нашата ПГ. За наше голямо страдание първият мандат беше провален, тъй като ГЕРБ не извършиха поетите обещания. Те се отметнаха от ангажимента да има държавно управление за 18 месеца с ротация. В досието нашето предложение за министър председател е акад. Николай Денков. Дадохме втора опция на ГЕРБ-СДС да поправят грешката си и да не отиваме в поредност от избори, която съгласно нас следва. Колегите от ГЕРБ още веднъж отхвърлиха да се сформира държавно управление. Затова в този момент ви предавам официално досието, както е по Конституция, с ясното схващане, че тя ще бъде върната ", съобщи съпредседателят на " Продължаваме промяната - Демократична България " Кирил Петков. 

 

" Г-н Денков, Вие и Вашата политическа групировка до последния миг проведохте старания България да има постоянно държавно управление, в това число и през вчерашния ден. Аз ви връчвам мандата, заповядайте да обявите Вашето извънредно решение ", отговори президентът. 

 

" Аз ще върна мандата несбъднат, тъй като в Народното събрание няма поддръжка нито за управническата стратегия, която приехме дружно с ГЕРБ-СДС преди 10 месеца, нито за промените, които бяха в основата на сформирането на това ръководство. Коалицията, която към този момент е ГЕРБ-ДПС, желае избори. Правейки обзор на преговорния развой, нямаме подозрения, че той беше извършен проформа с ясното схващане, че страната би трябвало да бъде изпратена на избори. Това е ясно и има задоволително индикации в това отношение - напомням, както и едностранно подписаното съглашение по текст, който не беше координиран с нас. Беше ясно, че ГЕРБ желаят избори и не желаят да водят договаряния всъщност ", уточни от своя страна акад. Денков. 

 

Оттук нататък съгласно Денков българските жители ще би трябвало да решат накъде ще се продължи. „ Единият вид – да се върнем обратно, където рекетът беше естествена процедура и всички трябваше да се помиряват и подчиняват на него ", a " постната пица " беше главният метод да обсъждаме приходите на българите. Другият вид - да продължим с европейския път на развиване на България, в който приходите се усилват, а бизнесът и хората могат да разчитат на отбрана и поддръжка от страната ”, добави акад. Денков.

" Много е значимо в какви условия българските жители ще решат по какъв начин ще продължим напред ", сподели по-късно Радев. " Не знам дали осъзнавате какви процеси към този момент се отприщиха след измененията в Конституцията, които инициирахте ". По думите му тесният избор на длъжностен министър-председател се е стеснил още повече, откакто заместник-омбудсманът Елена Чернева-Маркова подаде оставка. По думите на Радев тя е била единственото лице измежду вероятните за избор, което не е било обвързвано с политическа партия.

 

" Не се изненадвайте, в случай че получите политически длъжностен кабинет, който най-вероятно няма да бъде във ваша изгода ", обърна се той към ПП-ДБ.

 

" Отсега споделяме, че няма да участваме в договаряния за трети мандат ", отговори Кирил Петков. " Молбата ни е да спестите 100 млн. лв. на българските жители, тъй че да не се организират два избора, а изборите да бъдат две в едно ", сподели още той.

 

" Вече е доста късно за такава молба ", сподели Радев. " Призовах да не се подхващат недомислени промени в Конституцията. Предприехте ги и въпросите стават доста повече от отговорите. Ще направя всичко допустимо изборът на длъжностен кабинет да не прерасне в конституционна рецесия ".

 

" Знаете, че един от триумфите беше тъкмо смяната на Конституцията и правосъдната промяна ", отговори Петков. " 30 години остарялата Конституцията докара да имаме джуджета. Ние направихме една смяната, която си струваше. Нека да не вкарваме всичко в един кюп. Нашата молба е,защото тези 100 млн. не са нито на президентската институция, нито на Народното събрание, нито на Министерски съвет, а на българските жители. Ако можем да ги спестим, да ги спестим ".

 

" Сезирах Конституционния съд не поради измененията в правосъдната промяна, а за другите измерения, тъй като знаех, че тези промени ще доведат до рецесии. Едната рецесия към този момент чука на врата и тя ще се разгърне в идващите седмици и месеци ", отвърна Радев.

Оттук насетне следва президента да избере на коя парламентарна група да връчи третия мандат. Ако и третият мандат се разпусне, вървим към парламентарни избори и длъжностен кабинет, само че в изискванията на изменена Конституция. Това значи, че, а Народното събрание ще продължи да работи по време на служебното държавно управление.

 

ФрогНюз


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР