За мнозина в България и по света не е необходимо

...
За мнозина в България и по света не е необходимо
Коментари Харесай

130 години от рождението на художника Борис Георгиев

За мнозина в България и по света не е належащо да се изяснява кой е Борис Георгиев. Защото той е един от световноизвестните художници - портретисти от първата половина на предишния век. На 130 години от рождението му беше отдадена вечер в Софийския университет, проведена от клуб " Приятели на Индия ".

Името му гръмва по света след изложбата в Берлин, която през 20-те години му провежда персонално великият Алберт Айнщайн. Рисува ѝ него и щерка му. Единствен той рисува Махатма Ганди - " Великата душа ", нобелистът Рабиндранат Тагор, по чиято покана отива в Индия и потъва в тайнствата на тази земя. А Тагор поради него идва в България през 1926 година. Неспокойната му и търсеща душа обикаля света в името на Доброто.

Наричат го художник на духа, мост сред Изтока и Запада. На тази тематика е отдадена научната конференция във Варна на 26 и 27 октомври, която събира наш и международен проучвателен хайлайф. Самият той е роден във Варна. Не инцидентно на Деня на будителите 1 ноември 1888 година И се подписва под картините си, пръснати по целия свят - " Борис Георгиев ДиВарна " - по сходство на Леонардо да Винчи.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР