За мнозина работата му е свързана само с повишаване на

...
За мнозина работата му е свързана само с повишаване на
Коментари Харесай

Трябва ли да включваме климатика на колата през зимата?

За мнозина работата му е обвързвана единствено с повишение на разхода на гориво

Лятото, в огромните горещини, е доста прелестно да имаш климатик в автомобила. Зимата обаче болшинството от водачите на моторни транспортни средства не помнят за него, написа Факти.бг. 

За мнозина работата му е обвързвана единствено с повишение на разхода на гориво, само че в действителност климатичната апаратура на колата би трябвало да се включва и през студените месеци от годината. Защо?

Като за начало, би трябвало да напомним, че автомобилите с климатични системи се разделят на такава с климатики с климатроник, като последният се отличава с електронна част, която сама регулира температурата в купето. В системата има газообразно вещество, което е с налягане от порядъка на 20 атмосфери.

Схемата на неговата работа е напълно елементарна и се основава на законите на термодинамиката: при компресиране фреонът се загрява, а когато се уголемява - се охлажда. Системата на устройството е затворена и хладилният сътрудник циркулира по неговата верига.

Самият въздух, който влиза през климатичната апаратура в купето е много по-сух. Поради температурната разлика влагата от въздуха се кондензира в клетките на радиатора на изпарителя. По този метод потокът вътре в купето се изсушава. Попадайки в салона на колата този въздух жадно стартира да гълтам влагата.

Този резултат може доста добре да се употребява през зимата, когато стъклата се запотяват. Включите ли климатика, те ще се отпотят доста по-бързо. Мизерната разлика в разхода на гориво не си заслужава. Бързото отпотяване на стъклата е освен улеснение, а и въздейства директно на така наречен пасивна сигурност.

Има и още една причина, заради която би трябвало да включвате климатика през зимата. Специалистите предлагат това да става най-малко един път месечно. Причината е, че хладилният сътрудник в системата се употребява и за смазване на частите на компресора, както и удължава живота на уплътненията и свръзките. Ако тези гумени съединения се разсъхнат, приключването на фреон се случва на момента.

 

Dunavmost.com

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР