За мнозина първите няколко месеца от пандемията от COVID-19 се

...
За мнозина първите няколко месеца от пандемията от COVID-19 се
Коментари Харесай

Бум на СПИН в Източна Европа - slava.bg

За мнозина първите няколко месеца от пандемията от COVID-19 се почувстваха сходно на ранните години на епидемията от ХИВ, със същия боязън, стигма и спекулации по отношение на метода им на предаване, написа globalcause.co.uk.

COVID-19 към този момент е в живота ни по-малко от година, само че към момента ни визира всички. Почти 40 години след началото на епидемията от ХИВ, съществува риск да се трансформира в допълнение, макар непрекъснатото й влияние върху живота на милиони по целия свят, изключително в районите, където равнищата на ХИВ нарастват.

ХИВ нараства в Източна Европа и Централна Азия

Въпреки че международната общественост разполага с инструментите за преустановяване на епидемията, ХИВ към момента нараства в Източна Европа и Централна Азия, където към 1,7 милиона души живеят с ХИВ. Докато новите инфекции са намалели с 37%, а смъртните случаи, свързани със СПИН, са намалели на половина в международен мащаб, през последните 20 години в Източна Европа и Централна Азия новите инфекции са се нараснали с 183%, а смъртните случаи, свързани със СПИН, са нарастнали със 190%.

Трябва да действаме в този момент

„ Не можем да оставим хората в EECA (Източна Европа и Централна Азия) зад себе си. За да сложим завършек на ХИВ до 2030 година в международен мащаб, би трябвало да действаме в този момент “, споделя Ан Аслет, основен изпълнителен шеф на фондацията за битка със СПИН на Елтън Джон.

„ За да забележим същия прогрес в EECA, който следим в международен мащаб, би трябвало да работим дружно, с цел да подсигуряваме, че всички - в това число най-уязвимите - имат еднообразно почитание, поддръжка и достъп до грижи. “

Местните общности и водачите работят върху локални решения, само че мащабът на епидемията в тези страни значи, че незабавно е належащо в допълнение финансиране и поддръжка.Помощ за справяне с ХИВ в EECA

Признавайки тези потребности, Gilead Sciences си партнира с фондацията на Елтън Джон за битка със СПИН, с цел да започва RADIAN през 2019 година Това новаторско, петгодишно партньорство поддържа и укрепва потвърдени модели за предварителна защита и грижа в EECA.

Първите грантополучатели на фонда RADIAN Unmet Need към този момент дават жизненоважна поддръжка на хората в EECA, до момента в който в Алмати, Казахстан, първият модел на RADIAN City, шест организации работят в тясно съдействие с локалната власт, с цел да засилят отговора на града против ХИВ.

„ Когато стартирахме RADIAN, нямахме визия, че ще се сблъскаме със забележителната световна опасност за здравето от COVID-19. Пандемията ни засегна всички, само че за тези, които живеят с ХИВ в EECA, ролята на локалните начинания, като тези, подкрепяни от RADIAN, са по-важни от всеки път “, споделя Ан Аслет.

„ Въпреки провокациите поради COVID-19, грантополучателите на RADIAN са посочили обилни резултати и с неспокойствие чакаме да забележим по какъв начин тяхната работа основава действителна смяна за хората в района, както в този момент, по този начин и в бъдеще. “
Източник: slava.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР