За мнозина, които се грижат за близък с деменция, интернет

...
Коментари Харесай

Видеото за деменция привлича милиарди гледащи в TikTok


За мнозина, които се грижат за непосредствен с деменция, интернет се оказва единственото място, където могат да намерят поддръжка, да споделят прекарванията и да търсят препоръки
(снимка: CC0 Public Domain)

Деменцията е диагноза, която трансформира живота на индивида, само че и на неговото семейство. Хората, които се грижат за непосредствен с това заболяване, имат потребност от поддръжка и упътвания, с цел да се оправят с натоварването. Но такава се намира мъчно.

Оказва се, че интернет е избавителен остров. Информацията там е от ден на ден, а хаштагът #Dementia в TikTok към този момент е обвързван с пъкъл 2 милиарда гледания.

Мрежи за взаимопомощ

Диагнозата деменция е тежка. Подобно на някои други болести, очакванията за изцеление са минимални. За околните на болния животът става все по-труден с напредването на уврежданията. В някои стадии може да се наложи тези грижи да са денонощни.

За мнозина, които се грижат за непосредствен с деменция, интернет се оказва единственото място, където могат да намерят поддръжка, отбелязва. Онлайн те могат да открият връзка с други хора в същото състояние, да споделят, да потърсят съвет, да срещнат потребни хрумвания.

Проблемът е всеобщ. И у нас, и в „ развитите ” страни заведенията за грижа за хора с деменция са извънредно незадоволителни. Дефицитна е и информацията за грижата за близки с сходна диагноза. Темата не се разисква в публичното пространство и множеството хора, които за първи път се оказват в позицията да се грижат за непосредствен с деменция, не знаят какво да чакат.
още по темата
Социалните мрежи и платформите за видео обаче имат от ден на ден потребно наличие, което може да оказва помощ в грижите.

Много от хубавите клипове, които дават потребни насоки, в действителност са снимани и споделени от хора, които се грижат за болен непосредствен и желаят да оказват помощ на други, които биха се оказали в сходна обстановка. Някои от тези клипове са извор на единични моменти на ентусиазъм. В един от тях, да вземем за пример, момиче е снимало татко си – който през множеството време въобще не приказва – само че в този миг прошепва на щерка си „ обичам те ”. Видеото е прочувствено, тъй като през множеството време той не познава щерка си и миговете, в които си спомня коя е тя, са огромна необичайност.

Някои от основателите на сходни видеоклипове наблюдават смяната на динамичността на връзките сред роднините и близкия човек с. С напредването на болестта връзките се трансформират. Болните може да стават безмълвни, да стартират да не разпознават близките, да желаят да се приберат в дома от детството си. Понякога стават нападателни. Тези моменти са сложни за справяне.

Споделянето на проблемите носи облекчение за споделящия и му оказва помощ да откри контакт с други хора, с които може да разисква оправянето с все по-сложните обстановки, в които се оказва. Някои от хората, създаващи сходно наличие, споделят, че го вършат, тъй като самите те са имали голяма потребност някой да им помогне с сходно познание в даден миг. Но такова наличие е липсвало.

Заснемането на съответни обстановки и оправянето с тях е потребен продан на информация, защото типът на проблемите, с които обгрижващият би трябвало да се оправи, са необикновени. Например, доста от възрастните с деменция получават боязън от водата и изпадат в суматоха, когато би трябвало да бъдат къпани. Това изисква от обгрижващия доста внимание, самообладание, а нерядко и актьорско майсторство. За тези, които се изправят за първи път пред казуса, да видиш видео с непознат опит е скъпа помощ.

Ирония и насмешки

Както постоянно, не всичко в интернет е прелестно. Хаштагът #Dementia не би бил толкоз, в случай че не беше присмехът.

В грижата за непосредствен с деменция някои фамилии се обръщат към болногледачи против възнаграждение. Но някои болногледачи си разрешават да снимат нелепи обстановки с присъединяване на болните – и разгласяват това наличие онлайн, с цел да провокират смях. Често експлоатиран претекст е гневът на болните. В някои стадии от заболяването те са склонни към неочаквани пристъпи на експанзия. Това наподобява занимателно за някои.

Въпросът е напълно и е много сложен. Никъде по никакъв метод няма открити даже първи проблясъци на нещо като кодекс на държание за болногледачите, грижещи се за хора с деменция, изключително в частта с издание на наличие с присъединяване на човек, който към този момент не е в положение да даде осъзнато единодушие да бъде заснеман.

Хората, които имат деменция в ранен стадий, също повдигат въпроса по отношение на единодушието. Те натъртват на вредите, породени от известното „ занимателно ” наличие, което поддържа стандартите в обществото или показва неправилно характера на положението. Това е диалог, който се води единствено сред хората, които са „ вътре ” – дементни или грижещи се за дементно заболели, и вероятно експерти от дребното профилирани центрове за грижа.

Работата е, че обстановката е сложна за оценяване. Децата, които порастват, биват обгрижвани от своите родители, само че последователно добиват силата – и правото – да се съгласяват или не по отношение на това по какъв начин ще бъдат показани и дали да бъдат заснемани. При възрастните с деменция тече противоположен развой – те не са деца, а пълноправни жители, които обаче прогресивно губят качествата си за осъзнаване, за трезва преценка на действителността. В даден миг те стартират да губят способността да взимат за себе си осъзнати решения.

Някои експерти споделят, че е допустимо правото на обмисляне да се трансферира на някой от околните, които обгрижват болния, с помощ от адвокати. Други са на мнение, че „ никой не трябва да споделя наличие за човек в който и да е стадий на деменция – било то във Фейсбук, във фотографска галерия или в TikTok – в случай че показваният човек не е дал експлицитното си единодушие за това, още преди да загуби когнитивния потенциал да дава единодушие ”.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР