За много южнокорейци бившият президентски дворец в Сеул беше малко

...
За много южнокорейци бившият президентски дворец в Сеул беше малко
Коментари Харесай

Синият дом в Южна Корея отвори врати за посетители за първи път от 74 години

За доста южнокорейци някогашният президентски замък в Сеул беше малко посещавана, мощно предпазена забележителност в планината. Това към този момент се промени, защото на хиляди хора беше разрешено да погледнат вътре за първи път от 74 години, оповестява Асошиейтед прес.

Като едно от първите си дейности новият южнокорейски водач реалокира президентските офиси от Синята къща, кръстена на отличителните си сини керемиди, и отвори вратите за обществеността, позволявайки на най-много 39 000 души дневно да ги посещават.

Обикновено сериозният комплекс е трансфорат в нещо като панаир, с разчувствани тълпи, които се оглеждат в близост и стоят на дълги опашки.

Синята къща е минала през голям брой трансформации през годините. Някога мястото на кралска градина, японците построиха формалната резиденция за своите генерал-губернатори там по време на колониалното ръководство на Токио на Корейския полуостров. След като Корея беше освободена от Япония през 1945 година, американският боен пълководец окупира мястото, до момента в който не стана формален президентски офис и резиденция на Южна Корея при основаването на страната през 1948 година

Отварянето на Синята къща е част от обещанието на новия президент на Южна Корея Юн Сук Йел да изостави двореца и да сътвори свои офиси в комплекса на Министерството на защитата в квартал Йонгсан, на към 5 километра.

Юн съобщи, че е избрал комплекса на Министерството на защитата, тъй като към този момент е оборудван с командни уреди, свързани със сигурността. Той сподели, че има за цел да построи нещо сходно на Белия дом във Вашингтон, което да разреши на жителите да прегледат по-отблизо постройката през ограда. Юн сподели, че новите офиси ще разрешат по-добра връзка с обществеността.

Плановете му за пренасяне обаче се сблъскват с недоволства, че са прибързани и нереалистични. Критиците споделят, че прибързаното придвижване на висши държавни служби може да подкопае националната сигурност, като концентрира прекалено много власт на едно място, коства прекалено много и наруши правата на благосъстоятелност на хората, живеещи в региона.

В предишното покрай Синята къща са се събирали хиляди хора за всеобщи манифестации и шествия. Жителите наоколо споделиха, че страдат от звук и тапи.

Докато някои хора в новия президентски квартал чакат усъвършенстване поради новите офиси, има и терзания.

" Що се отнася до проблемите с трафика, към този момент виждам повече хора да посещават тук. Отначало ще бъде доста пренаселено и комплицирано, само че мисля, че последователно ще се усъвършенства ", сподели Ким Джунг Таек, притежател на изложба покрай новите президентски офиси.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР