За много от посетители в Холандия, едно от големите открития,

...
За много от посетители в Холандия, едно от големите открития,
Коментари Харесай

Защо холандците нямат нищо против да надникнем в домовете им

За доста от гости в Холандия, едно от огромните открития, когато се скитат по улиците на Амстердам или в други градове, е, че постоянно може да надникнем вътре в домовете на хората, когато се стъмни.

Това е по този начин, тъй като доста холандци в никакъв случай не пускат завесите и щорите си. Често хората даже нямат такива. Във времена, когато коронавирусните ограничавания карат хората по целия свят да стоят по домовете си - единствено с един прозорец за контакт с външния свят - тази национална чудноватост наподобява още по-интригуваща.

Самите холандци не го считат за извънредно. Толкова е преплетено в тяхната просвета, че откривателите са се постарали да схванат за какво тъкмо хората в Холандия се грижат толкоз малко да скрият персоналния си живот.
 Снимка 477713

Изследователите, които търсят пояснение за този много любопитен ексхибиционизъм, се изправят пред огромни социологически алтернативи. Дали това е нрав, който следва максимата " имам/нямам какво да скрия " или по-скоро " вижте ме какво имам "? Или може би и двете?

Най-популярното пояснение произтича от протестантската религиозна традиция на калвинизма, която упорства, че честните жители няма какво да крият, което в цялостна степен се отнася за холандците.

Антрополозите Хиле ван дер Хорст и Яантин Месинг изследват феномена през 2006 година и виждат, че хората в по-малките квартали с тесни улички и със струпани една до друга къщи, са по-склонни да оставят завесата си открехната, с цел да се вижда всичко в дома им.
 Снимка 477714

Според антрополозите обаче холандците не обичат да употребяват завесите си и заради друга доста значима причина. Те обичат да гледат какво се случва на открито, да виждат светлините, шума и паниката на улиците и хората, които минават около тях.

Учените са на мнение, че взаимоотношението сред вътре и на открито оказва помощ за поощряване на откритата просвета, с която холандците са добре известни, пишат от CNN.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР