За много от нас няма нищо по-хубаво от това да

...
За много от нас няма нищо по-хубаво от това да
Коментари Харесай

Що е то солариум и какви са рисковете на шоколадовия тен

За доста от нас няма нищо по-хубаво от това да изглеждаме неотразимо със своя шоколадов цвят на кожата.  Особено с наближаването на абитуриентските балове. Повечето от девойките, а и немалка част от момчетата, с изключение на със скъпите рокли и костюми, екстравагантни прически  и лъскави лимузини, желаят да впечатлят и с тена си. И по какъв начин може да се снабдят с хубав тен на кожата, огромна част от която е на показ в цепките на тоалета?

Използваме солариум - бързо, елементарно и налично за всички нас. Вие замисляли ли сте се с цената на какво го реализираме? И кой споделя, че шоколадовият тен е хубав? Искаме да приличаме на лицата, които ни гледат от вестниците и списанията, само че това здравословно ли е? В древността на респект са били красивите, транспарантни, бели кожи със своята деликатност и изящност. А в този момент да се срещнем с едно от най-често срещаните средства за реализиране на шоколадовия тен - солариума.

Солариумите се състоят от флуоресцентни тръби, посредством които се излъчват ултравиолетови лъчи като слънчевите. Кожата потъмнява, осигурявайки си естествена отбрана против тези лъчения. С тази разлика, че слънцето доставя организма с витамин Д и оказва помощ при заболявания като псориазис, жълтеница, екзема. Както всички знаем, прекомерното излагане на слънцето не е потребно, изключително през пиковите обедни часове на деня. Слънчевите лъчи се състоят от 95% UVA и 5% UVB лъчи (точно те предизвикват изгарянето на кожата). Солариумите излъчват по-силни UVB лъчи и от средиземноморското слънце в средата на деня, което е обвързвано с високи равнища на радиация и е извънредно нездравословно за всички нас.

Пристрастеността към слънчевия тен, изключително при младите, става завладяваща и по света стартира да се употребява терминът „ тенорексия ”. Според изследвания на Световната здравна организация стремежът на младежите да имат загар непременно се заплаща в по-късна възраст под формата на рак на кожата. Симптомите могат да се появят и след 20 години. Старите кожи са по-малко уязвими на това. Все по-често със солариумите стартира да се спряга думата меланом - най-рядко срещаният, само че и най-смъртоносният от всички типове рак на кожата. Според ново проучване внезапно се усилва процентът на хората до 35 години, които развиват меланом, и 98% от тях употребяват солариуми.

Изследване на австралийската комисия по нуклеарна и радиационна сигурност потвърждава, че потреблението на солариум повишава риска за заболяване от меланом с 22%. Оказва се, че това злокачествено заболяване е третият по разпространяване рак измежду младежите сред 15-24 години. Страничните резултати, свързани с визитата на слънчевите студия, са стареене на кожата и очни проблеми. Дългото и мощно облъчване със слънце или солариумите спомага дребните, фини бръчки да се появят много по-рано, тъй като ние безусловно „ готвим ” кожата си. Голяма част от младежите отиват на море единствено с цел да добият шоколадов тен, като употребяват козметични препарати с по-нисък фактор, с цел да бъде резултатът по-бърз. Предпочитат даже да изгорят, само че да сменят тена си най-малко с една концепция към кафявото.

Например младите под 25 години прекарват повече от 5 часа дневно на слънце, като 17% от тях считат, че изгарянето е част от процеса на чернеенето, а 11% са склонни да стигнат до крайности като изгарянето, само че да не си тръгнат от почивката без безоблачен тен. Слънчевото излагане е потребно единствено когато се прави с мярка, в избраното време и с подобаващите мощно UV-защитни препарати. Обезпокояващото е, че не се счита за нужно да се срещнат децата с вероятните странични резултати, които може да има красивият им шоколадов тен, и то не незабавно, а след години.

Луиза Гордън, академик от Института за медицински проучвания Куинсланд, сплотява и съпоставя резултатите от 21 проучвания в тази област. Според нея всички сходни проблеми се дължат на несъразмерното развиване на индустрията, обвързвана със солариумите. При австралийците да вземем за пример се следят над 9500 случая на меланом всяка година, като над 1100 души умират. Според учените от този институт при всички 12 от 62 болни заболяването се дължи на солариумите. Налага се да се вземат строги ограничения и да се легализира възбраната младежи под 18 година да употребяват солариуми, като по този метод в бъдеще до 1000 болести от всички типове рак на кожата може да се лимитират.

Редица здравни организации по света към този момент упорстват за строги ограничения за ограничение на нездравословното влияние на солариумите. Наскоро Комитетът по медицинските аспекти на радиацията в околната среда в Англия популяризира проучване, което допуска, че солариумите може да са повода за към 370 нови случая на меланом в Англия и 100 смъртни случая всяка година. 

Международната организация за проучване на рака пък откри с безспорна сигурност, че подлагането на слънчеви лъчения е канцерогенно. Рискът от меланом за хора, почнали слънчеви облъчвания преди тридесетата си година, се усилва до 75%. 

За да намалите вредите, посещавайте солариума не повече от 2 пъти на седмица и най-вече 30 седмици в годината.  

През зимата използвайте скъпите слънчеви лъчи, с цел да съберете топлота и здраве, а и да измененията в рационални граници по-бледия цвят на кожата си. Ако сте скиор, разхвърляйте огромна част от облеклата си и прекарайте умерено времето си в чайната до пистата, почивайки под слънчевите лъчи.

Бъдете деликатни и харесвайте себе си естествени. И помнете - всяко изкуствено вмешателство ни носи единствено краткотраен резултат и наложително - вреди.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР