За много хора, привлечени от криптовалутите като алтернатива на остарялата

...
За много хора, привлечени от криптовалутите като алтернатива на остарялата
Коментари Харесай

Уроците на 2022: Пет неща, които промениха крипто завинаги

За доста хора, привлечени от криптовалутите като опция на остарялата световна финансова система, неуспехът на криптопазарите през предходната година подейства като ледено леден душ. В собствен разбор по тематиката CoinDesk отбелязва, че солидният финансов удар за вложителите не се дължи на проблеми в технологията, даже в противен случай – блокчейнът показва забележителни качества.

Криптото обаче не е единствено протоколи, интелигентни контракти и криптография. То е и общността от хора, които са се събрали към тази амалгама от технологии. Без тази общественост технологията не може да навлезе в действителния свят и да насърчи смяната вечно. За страдание, неуспехите през 2022 година се оказаха плод таман на техните дейности.

Ако би трябвало да вземем поучения от шеметното изтриване на благосъстояние през 2022 година, няма по какъв начин да заключим, че отговорен за всичко това е само Сам Банкман-Фрийд и няколко други като него. Докато той евентуално ще прекара време в пандиза, същинският въпрос е по какъв начин да бъде основана система – не просто софтуерна, а система от закони и стандарти, която да прави доста по-трудно за хора като него да правят нередности.

За построяването на сходна система има доста работа за извършване през 2023 година и по-късно. Първата стъпка обаче минава през уроците на 2022 година Те са доста, само че ето петте най-важни, съгласно CoinDesk:
Крипто не съществува в стопански вакуум
Огромният брой заглавия около срутва на FTX през ноември елементарно заличиха загатна за надалеч по-големите загуби, блъснали пазарите на криптовалути през първите месеци на годината – не в резултат на криптоендемичен скандал, а тъй като Федералният запас стартира да покачва лихвените проценти. Това постави завършек на остатъка от долари, изливащи се в спекулативни активи по целия свят, в това число криптовалути.

Макросредата има значение. “
Ефектът на доминото
Наблюдаваният феномен на разпространяване на банкрути от една криптоинституция към друга не е казус. Имаше го по време на азиатската финансова рецесия от 1997 година, колапса на Long-Term Capital Management през 1998 година, рецесията с високорисковите ипотечни заеми през 2008 година и доста други сходни епизоди.

Всички те имаха едни и същи характерности: прекомерно огромното доверие във възходящата инерция на финансовите активи подхранваше несъразмерното струпване на заеми за спекуланти. Когато тези догатки се оказаха неоснователни, всеобщото бягство към избавление разкри взаимнозависима мрежа от кредитори и длъжници, които се теглеха един различен надолу.

Криптоспекулациите нямаше по какъв начин да бъдат ваксинирани против това, без значение от децентрализирания темперамент на главните протоколи. “
DeFi е резистентен, само че се нуждае от непрекъснат стопански и механически одит
Повечето от нашумелите сривове през 2022 година – FTX, Celsius Network, Voyager Digital, Three Arrows Capital, Genesis – включват попечителски компании, характеризиращи се като CeFi (централизирани финанси), които излагат на риск потребителските средства. Това подтиква поддръжниците на DeFi (децентрализирано финансиране), които означават, че най-стабилните децентрализирани системи за търговия са оживели, тъкмо тъй като им липсва приближен медиатор, кадърен на такава корист.

И въпреки всичко, през октомври Chainalysis пресметна, че вложителите в DeFi са изгубили рекордните 3 милиарда $ заради нарушение на интелигентни контракти, „ дърпане на килими “ от създателите и тъй като главната токеномика на някои протоколи е надълбоко неправилна. (Разрушителният колапс в екосистемата Terra е образец за последния случай.)

DeFi е диво, непостоянно, объркващо, непредвидимо място. За да се реализира необятно присъединяване, то се нуждае от по-всеобхватен модел на одит, в който надеждни самостоятелни анализатори или разработчици правят оценка сигурността на кода на плановете, практиките на създателя и токеномиката. “
Обратно към основите
През 2020 и 2021 година, когато ръководените през обществените медии меме монети незабавно превръщаха младежи в милионери, когато плановете на DeFi изплащаха облаги, недостъпни на никое място другаде по света, и когато институционалните вложения и вложенията на дребно изпратиха пазарната капитализация на криптовалутата 15 пъти нагоре до съвсем 3 трилиона $, всички трябваше да задават по-трудни въпроси.

Най-важният трябваше да бъде: какво стои в основата на всичко това? “

По-голямата част от това беше построено върху инерционната търговия и упованията за растежи. Време е да се върнем към основите и да потърсим изгодите в действителния свят, написа CoinDesk.
Крипто се нуждае от осведомена, самостоятелна, жестока публицистика
2022 година потвърди, че тази промишленост се нуждае от постоянна „ четвърта власт “, която да държи виновни хората и организациите, работещи в нея. Блокчейн веригите без позволение би трябвало да се преглеждат като публични богатства – както въздухът, който дишаме, водата, която пием, или автомагистралите, по които караме, са публични богатства. Те би трябвало да бъдат предпазени като такива, което значи, че би трябвало да има бистрота (балансирана със ценене на персоналната неприкосновеност).

И макар че самата платформа CoinDesk е горда от основната си роля в разобличаването на къщата от карти на FTX, изданието единствено пита за какво язвата не бе уловена по-рано. И си дава отговор: няма задоволително криптограмотни, професионално ръководени, предпазени от независимостта публицисти, отразяващи този пазар. Според разбора това е част от повода за

наивните публикации в New York Times и други медии, които замазват лъжливото държание на Сам Банкман-Фрийд “.

Ако тази промишленост желае да процъфтява, изисква се зоркост за бистрота и признание, че публицистите, които ровят в проблемите в съответните институции, вършат услуга в дълготраен проект на ползите на същата тази промишленост, а не я подкопават.

Ако обявата е била забавна и потребна за Вас, не пропускайте да ни последвате в обществените мрежи Фейсбук, LinkedIn, Twitter и Instagram, както и да се запишете за E-mail бюлетина ни. За вести, свързани с екологично, обществено и корпоративно ръководство (ESG), посетете профилирания уебсайт ESGnews.bg.
 Economic.bg News Запишете се за нашия бюлетинкриптовалути уроци регулация блокчейн банкрути крипто ПоследниНай-четениКрипто 20 Уроците на 2022: Пет неща, които трансформираха крипто вечно Наука 48 Китайските проекти за Луната стреснаха НАСА Енергетика 408 България получи достъп до терминалите за полутечен газ в Турция To:know 88 Календар на пенсионните и обществени заплащания Личности 10289 „ Първият човек в историята “: Мъск изтри 200 милиарда $ от благосъстоянието си Любопитно 10178 Защо най-малката винарна в света не желае да пиете виното ѝ? Бюджет и финанси 6964 Какво се трансформира в България от 1 януари 2023 година Личности 4757 Дейвид Бекъм гради фешън империя и става още по-богат Всички новини13:24 Енергетика 20 България получи достъп до терминалите за полутечен газ в ТурцияОще от КриптоВиж всичкиСмели прогнози за биткойн: Срив от 70% или скок с 1400%„ Това е изгубване на криптото “: Пътят към нулата е неизбеженКриптовалутите може да отключат идната финансова рецесия  „ Черната кутия “ Binance: Състоянието на най-голямата криптоборса е тайнственост

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР