За много хора по света анонимността в интернет е условие

...
Коментари Харесай

Ще се окажат ли под прицел VPN компаниите?


За доста хора по света анонимността в интернет е изискване да употребяват мрежата
(снимка: CC0 Public Domain)

Компаниите, които оферират услуги за виртуална частна мрежа, ще би трябвало да събират всевъзможни данни за клиентите си – и да ги съхраняват в продължение на пет години. Това планува нова регулация в Индия. Националната инструкция от екипа за реагиране на компютърни незабавни обстановки в страната, прочут като CERT-in, евентуално ще затрудни живота както на VPN фирмите, по този начин и на потребителите на VPN там. 

VPN мрежите са самобитни „ шапки-невидимки” в световната мрежа. Но на дневен ред идва и въпросът дали сходни ограничения като тези в Индия няма да се появят и на всички места другаде по света?

Шапка-невидимка в интернет

Повечето компании, предлагащи VPN услуга, не записват, събират и споделят данни за потребителите си и тяхното сърфиране в интернет. Обичайно операторите работят с така наречен RAM-диск сървъри и други технологии, позволяващи да се избегне вписване на активността на клиентите. Не се пазят регистри на активността на потребителите. Всеки, който употребява VPN, може да се движи из интернет скрито, без да бъде проследяван, без да се натрупа история на дейностите му в Мрежата, без да се знае какви уеб сайтове посещава, какво и на кого написа или изпраща.

Глобален казус

Решението на Индия гласи, че от 27 юни нататък операторите на VPN мрежи в страната ще би трябвало да съхраняват имената на клиентите, да пазят валидирани физически и IP адреси, да наблюдават моделите на потребление и да пазят персонална информация. Тези, които не съблюдават новото условие, могат да получат наказания като да вземем за пример една година затвор, според настоящото законодателство в новата инструкция.

Тя не се лимитира единствено до доставчиците на VPN. Центровете за данни и доставчиците на облачни услуги също ще имат сходно обвързване. Компаниите ще би трябвало да съхраняват информация за клиентите даже откакто потребителят анулира своя абонамент или акаунт.

Във всички случаи CERT-in ще изисква от фирмите да рапортуват за „ неоторизиран достъп на своите консуматори до сметки в обществените медии”.

Министерството на електрониката и ИТ съобщи в известие в събота, че новата инструкция има за цел да му помогне да се оправи с „ избрани пропуски”, които му пречат да реагира на неуточнени „ киберинциденти и взаимоотношения с избирателите”.

Глобалното следене против демокрацията

Съгласно директивата, VPN фирмите ще би трябвало да събират и рапортуват следната информация:

Случаят слага на дневен ред въпроса дали VPN операторите и техните клиенти не са идната огромна група в интернет, която ще стане обект на регулации в още и още страни, до постигането на цялостна проследимост на всички VPN потребители в световен мащаб. Без подозрение анонимността, която този жанр услуги дават, е нож с две остриета. Тя подсигурява поверителността, само че това може да бъде плодородно за злонамерени субекти.
още по темата
Базираната на Британските Вирджински острови компания PureVPN, която има 3 милиона консуматори в международен мащаб, съобщи, че новата инструкция може да повлияе на позицията на компанията в Индия.

„ Доста сме учудени от този политически ход от най-голямата народна власт в света, която е на ръба да се трансформира в най-голямата полицейска страна в света. Ние се опитваме да приказваме с индийските управляващи и да прегледаме насоките на политиката, с цел да преценим какво значи тя за задграничните компании, обслужващи консуматори в Индия. PureVPN е VPN без регистрация. Анонимността и сигурността на потребителите са наш главен приоритет. Ако това бъде компрометирано от новата политика, тогава ще би трябвало да преразгледаме позицията си в Индия”, сподели изпълнителният шеф на компанията Узаир Гадит пред CNET.

Този въпрос стои и пред всички оператори на VPN, които работят в страната, само че в дълготраен проект може да се изправи и пред всички снабдители и клиенти на VPN по целия свят. Ако образецът на Индия бъде последван и от други страни, то интернет дефинитивно ще се трансформира в сцена на цялостна проследимост на всеки и за всичко.

Това може да се окаже проблем за големи групи хора и цели общности, за които сега анонимността на интернет е избавление – да вземем за пример измъчвани дами, които търсят поддръжка и протекция, както и доста други уязвими групи, в които хората разчитат на прикритието на интернет, с цел да се спасят от тормоз, следене, принуждение, тъпчене на човешките права и други

Надига се и въпросът за следенето като инструмент в обществено-политическия живот. Пълното следене е причина за „ мониторинг” на речта в публичния живот и злоупотреби със свободата на словото, в това число кавга с политически съперници.

Всичко това значи, че протичащото се в Индия би трябвало да е „ алена лампа” за промишлеността по целия свят.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР