За минимален и максимален праг на финансиране на партиите заговори

...
За минимален и максимален праг на финансиране на партиите заговори
Коментари Харесай

Марешки убеден, че субсидията на партиите няма да падне на 1 лев

За най-малък и оптимален предел на финансиране на партиите заприказва водачът на партия " Воля " Веселин Марешки в ефира на Нова телевизия.

Той счита, че дотацията няма да падне до 1 лев. " Не имам вяра, че дотацията ще падне на 1 лева В момента обсъждаме да има един най-малко, който е нужен за съществуването на партиите. Трябва да има най-малък и оптимален предел на финансиране ", сподели Марешки.

По думите му, в случай че това се одобри, хем ще понижат парите за партиите, хем ще има обикновено битие на по-малките обединения. Има вид и да се одобри транспарантно финансиране от бизнеса, счита Марешки.

Според него дотацията не е най-големият проблем в българското общество. Марешки счита, че има прикриване на други покупко-продажби, за които не се приказва.

" Участвам единствено в транспарантни процедури. Вече съм две години в Народното събрание и не съм взел участие в нито една социална поръчка. С чиста съвест съм ", съобщи Марешки.

За концепцията да се кандидатира за кмет на София Марешки изясни, че бил подигравателен. " На хората им писна да се кандидатират едни й същи хора за другите постове у нас. Мая Манолова може да стане кмет на София само, в случай че се разбере с Бойко Борисов. Няма същинска битка, има спектакъл ", счита Веселин Марешки.

Припомняме, тематиката за дотациите на партиите бе отворена откакто стана ясно, че има нарушавания. Темата бе подадена на 20 май 2019 година, в предаването " Шоуто на Слави " по bTV.

Партийната дотация е трябвало да бъде 32 128 844 лева, само че вместо това в бюджета е планувана и действително изплатена дотация от 38 684 384 лева Това е с 6 519 540 лева повече, осведомят от екипа шоуто.

По този метод партийната дотация за получен глас вместо избраните в бюджета 11 лева е станал 13,23 лева на глас.

Според Закона за политическите партии, държавна дотация се отпуска годишно от централния бюджет на политическите партии и обединения, които са регистрирани в ЦИК за присъединяване в избори. Условието е да са взели участие в последните парламентарни избори и да имат определени народни представители.

След като на първо четене депутатите утвърдиха за понижаване на партийните дотации за 1 лев, се организира Коалиционен съвет за разискване на дотациите, на който бе решено, че ще се търси общо мнение.

Във вторник стана ясно, че ГЕРБ първи са възстановили парите от надвзетите дотации.

Ден по-късно от Българска социалистическа партия оповестиха, че нямат пари в касата с цел да върнат надвзетите дотации и те ще им бъдат удържани от идната дотация.

От Движение за права и свободи също обявиха, че към този момент са върнали надвзетата дотация.

От извънпарламентарните партии ДСБ разгласи, че чака дарения, с цел да върне изхарчените към този момент пари. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР