За мейнстрийм аудиторията Тайка Уайтити е най-прочут с режисурата си

...
За мейнстрийм аудиторията Тайка Уайтити е най-прочут с режисурата си
Коментари Харесай

Джоджо Заека представя Хитлер, какъвто не сте го виждали преди - slava.bg

За мейнстрийм аудиторията Тайка Уайтити е най-прочут с режисурата си на „ Тор: Рагнарок “. Да го съдим единствено по работата му със супергероите обаче би било несправедливо подценяване на достолепията на един създател, който потвърждава, че и самичък воинът може да е боец даже на комедийния фронт.

За феновете на филми в стила „ Американски къс “, „ Последният ергенски запой “ и така нататък, „ Джоджо Заека “ несъмнено ще е отчаяние. Смешките не се основават на изпускането на газове, проблематичното изтрезняване и пъхането на полови органи в другояче вкусни десерти. Виждаме обаче образован комизъм, зад който стои обществена идея.

На повърхността Уайтити взима на мушка нацистите в последните месеци на Втората международна война. „ Да, майтапя им се. Ще се майтапя на всички насилници и расисти, които сеят ненавист по света “, безапелационен е режисьорът с еврейски корени, упрекван от редица критици, че се стопира на тривиалната тематика за войната и даже, че си разрешава да осмива покруса като Холокоста. Парадоксално, и двата „ минуса “ вършат „ Джоджо Заека “ това, което е – гениална комедия с детайли на драма и хорър.

Да, Втората международна война е съществена тематика във кино лентата. Въпреки това Уайтити не трансформира продукцията си в драма, гъмжаща от гибел и оръжия, а нарежда описа си през погледа на 10-годишно хлапе, чийто мозък е промит от патриотичните възгласи на Хитлер и нацистите. В духа на клишето „ Добре, че е шегата да си кажем истината “ режисьорът съумява да избяга от упоменатата тривиализация. Би било прекомерно претенциозно и пресилено да съпоставим „ Джоджо Заека “ с „ Великият деспот “ на Чаплин, само че дързостта на режисьора и умишлената рецензия посредством комизъм и тук са налице.

Ето и какво се случва на екрана – Джоджо е 10-годишно момче, чиято фантазия е да влезе в персоналната армия на Хитлер. Самият Фюрер (както си го показва детето) му е персонален утопичен другар, а Тайка Уайтити е същинско богатство на екрана в ролята. Диктаторът е показан, както в никакъв случай до момента – нерешителен непрокопсаник, плюещ в гозбата в символ на възмездие.

Не съм гледал никакви фрагменти с Хитлер поради ролята. Това въпреки всичко е Фюрерът подобен, какъвто си го показва 10-годишно момче. Неговият Хитлер знае единствено толкоз, колкото знае и Джоджо

изяснява мотивацията си Уайтити. В началото той бил срещу да изиграе облика. През 2011 година, когато основава сюжета го популяризира пред копродуценти, като декларира, че холивудски ас ще облече униформата на Адолф. Години по-късно, когато Fox Searchlight му дават 14 милиона $, с цел да снима кино лентата си, той се съгласява и то под натиска на компанията. „ Правилно акцентираха, че звездата – която и да е тя, би лишила от вниманието на феновете, което би трябвало да е върху децата, растящи в тази среда “, аргументира се режисьорът. Неговият Хитлер евентуално служи като нужната за Джоджо бащина фигура, поради, че баща му – със подозрителен триумф, се бие в Италия по време на описа. По подигравка на ориста, майката на хлапака – Роузи (Скарлет Йохансон), напълно не споделя политическите му настройки. Разочарована, че единственото й оживяло чадо пропилява детството си, захласнато от фанатизъм, тя е разковничето към целия сюжет, който макар изначално комедийния си род, с лекост може да провокира и сълзи пред екрана. Какво се случва в мозъка на едно невръстно творение, когато разбере, че личната му майка укрива в дома им еврейка? А тази еврейка, обратно на това, което споделят в учебно заведение, няма рога или роднинствена връзка с рибите? Отговор на тези въпроси ще намерим в „ Джоджо Заека “ от през днешния ден.

Изключително уязвим, почтен и даже доверчив Роман Грифин Дейвис е изобретение на Уайтити. Джоджо е първата му актьорска задача, а дребната звезда към този момент си завоюва номинация за „ Златен глобус “.

Мисля, че досадих на Тайка, тъй като сега, в който чувах „ Край! “ го заливах с въпроси

изяснява Дейвис за прекарването си на снимачната площадка. Именно поради него пък Уайтити зарязва първичните си проекти да снима в Германия. „ Според законите там децата могат да работят най-вече до три часа дневно “, съвсем засегнат звучи режисьорът. Продукцията си той измества в Чехия, където усърдно се концентрира върху постройките с топли нюанси. „ Исках целият филм да е с такива цветове точно тъй като историята е разказана от гледната точка на дете “, споделя Уайтити.

„ Джоджо Заека “ към този момент си завоюва 6 номинации за „ Оскар “, в това число за най-хубав филм, приспособен сюжет и актриса в поддържаща роля (Йохансон). Жанрът му го слага в неизгодна позиция за успех, поради че Академията няма навика да награждава с топ оценката си комедии. Но все пак гъделичка политкоректната струна на фена оттатък Океана, като вмъква (макар и съвсем недоловимо) хомосексуален персонаж в лицето на още веднъж невероятния Сам Рокуел.

Източник: Monitor
Източник: slava.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР