„За мен предложението да стана конституционен съдия не беше изненада.

...
„За мен предложението да стана конституционен съдия не беше изненада.
Коментари Харесай

Стоилов: Като министър съм дал цялата информация за казуса Петков

„ За мен предлагането да стана парламентарен арбитър не беше изненада. В диалози с президента Румен Радев той е давал позитивна оценка за моята работа като министър и беше загатнал, че следва ротация в Конституционния съд. Разглеждам смяната като продължение на същите старания, само че в различен проект – не в действен, а в аналитичен”. Това съобщи в студиото на „ Събуди се” някогашният правосъден министър, назначен преди дни за парламентарен арбитър Янаки Стоилов. Той съобщи, че от началото на седмицата към този момент не е член на Българска социалистическа партия и партията е приела отдръпването му, което се постанова, защото конституционните съдии не би трябвало да имат партийна принадлежност.

Бившият правосъден министър беше безапелационен, че нападките, отправени от страна на някогашния министър председател Бойко Борисов, свързани с решението за поданството на Кирил Петков, не би трябвало да остават без последици. „ По отношение на делото за поданството на Петков – може да се види мнението, което аз съм дал като министър на правораздаването. Там, след направените информации, е дадена цялата налична информация”, уточни Стоилов.

По думите му единственото комплицирано в този съответен проблем не е по съществото на решението, а по въпроса за допустимостта на решението. „ Проблемът е, че откакто Кирил Петков е престанал да бъде министър, дали има годно съображение Конституционен съд да се произнася по указа, който към този момент е прекратил своето деяние. Трябва да се има поради, че самият Конституционен съд през предходната година одобри значимо тълкувателно решение, с което промени своята процедура и постанови, че издаването на самостоятелните актове, какъвто е несъмнено указът за назначение, пораждат своите последствия. Те обаче би трябвало да бъдат оценени все още на тяхното издаване, а не все още, в който Конституционен съд дава своето решение”, безапелационен е той.

Според него актовете на Министерски съвет няма да бъдат наранени. „ Това е групов орган, който приема решенията с общо единодушие. Един глас повече или по-малко не е от голяма важност и не обезсилва тяхното значение. Не е подобен обаче казусът с самостоятелните актове, които е издал, могат да бъдат оспорвани. Действащият министър обаче може да ги удостовери или отхвърли”, акцентира Стоилов.

Бел.ред.
Уважаеми читателю,
14 ноември 2021 година ще е неповторим ден, когато ти ще гласуваш по едно и също време за съответен човек (мажоритарен избор на президент) и за лист от хора (подбрани от и правилни на задкулисието нови депутати).
Усещаш ли разликата?
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР