За Медицинския университет-София трябва да оставим институциите и органите, които

...
За Медицинския университет-София трябва да оставим институциите и органите, които
Коментари Харесай

Образователното министерство няма да се меси по казуса с Медицинския университет

За Медицинския университет-София би трябвало да оставим институциите и органите, които работят, да си довършат работата, и те ще дадат повече информация по случая. Така министърът на образованието Класимир Въчлев разяснява акцията на Министерство на вътрешните работи и ДАНС във висшето учебно заведение през предходната седмица. По неофициална информация тя е поради мним банкет на студенти от страни отвън Европейски Съюз.

Вълчев добави, че в просветителното ведомство не е предписание инспекция във висшето учебно заведение от 2016 година, когато беше отхвърлен и тогавашният ректор Ваньо Митев, против който има и обвиняване и за противозаконен банкет на студенти. Мотивът да не се вършат нови инспекции, е че тогавашната била задоволително всеобхватна, а нередностите - отстранени.

" Междувременно, не сме получавали сигнали ", съобщи министър Вълчев за новата обстановка в Медицинския университет в София. Според него няма съображение за преустановяване на акредитацията на висшето учебно заведение все още. Той посочи, че откакто се запознае с съответните обстоятелства от следствието за Медицинския университет, тогава ще ги разяснява. Рискувам в този момент да не бъде прецизен, уточни министър Вълчев.

Вълчев изясни още, че има политически консенсус за приемане на Закона за университетския състав, който беше признат на първо четене през лятото и към момента не е имало нито едно съвещание на просветителната комисия в Народното събрание на второ четене. Според министъра през това време текстовете се гледали на равнище работна група, дискутирани са със Съвет на ректорите и обособените висши учебни заведения. Според просветителното министерство до пролетта законът ще е признат дефинитивно.

Според закона академичното израстване би трябвало да става въз основата на минимални наложителни условия. Това би трябвало да спре безконтролното роене на доценти и професори, което е реалност откогато висшите учебни заведения сами дефинират по какъв начин да се получават научните звания.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР