За май няма компенсации за свръхвисоките цени на електроенергията -

...
За май няма компенсации за свръхвисоките цени на електроенергията -
Коментари Харесай

Васил Велев: Бизнесът решава кога да започне протести

За май няма обезщетения за свръхвисоките цени на електрическата енергия - освен за бизнеса, само че и за лечебни заведения, детски градини, театри. Изпратили сме покана за среща с премиера, само че такава към момента не се е състояла. Ако схемата за обезщетения не бъде продължена, ще протестираме с искане за оставка на държавното управление. Днес се събираме да уточним по кое време ще се проведат демонстрациите ". Това съобщи Васил Велев от АИКБ в ефира на " Твоят ден " по NOVA NEWS.

Той разяснява и прекъсването на доставките на съветски газ. " Обясненията на енергийния министър са за наивници. Няма проблем да се употребява съветската скица за заплащане на газовите доставки от Русия, тъй като не става дума за непосредствено заплащане в рубли, а за превалутиране на доларови заплащания. Няма загуба от това за купувача. Европейски Съюз ще продължи да внася газ от Русия. Вместо да го вземаме от производителя евтино, ще го вземаме посредством медиатори с 30 евро по-скъп. В чий интерес е това? Явно на някой, който ще получи комисионна ", разяснява Велев.

Според него бизнесът е разтревожен, няма предвидимост, ръководи се некадърно. " Няма по какъв начин при нарастване на суровината природен газ, да няма растеж и при крайния артикул. " 40% от потреблението на газ в Европейски Съюз е от Русия. Те не могат да бъдат сменени, няма инфраструктура. И в идващите години Европейски Съюз ще използва съветски газ ", разяснява още Велев.

Макроикономистът Евгений Кънев пък счита, че има доста благоприятни условия за развиване след прекъсването на доставките. " Причината България и Полша да са първи е, че имат заплащания на първо време. Любопитно е да забележим какво ще се случи с другите страни. Парите от газ и петрол съставляват 40% от приходите на Русия ", уточни той.

По думите му се възобновява опцията за импорт на азерски газ. " Очаква се той да е много по-евтин. Ако плащаме по-скъпо в идващите до три месеца, след юли това ще се компенсира с по-добри цени. От конкуренцията зависи какъв брой по-висока ще е цената до юли ", акцентира Кънев. И добави, че преводът за доставка на газ по остарелия метод е изработен при започване на април, само че е върнат.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР