За любителите на понитата няма нищо по-красиво от гледката на

...
За любителите на понитата няма нищо по-красиво от гледката на
Коментари Харесай

Грижи за бременно пони

За феновете на понитата няма нищо по-красиво от гледката на майка пони, която поддържа новороденото си жребче, до момента в който то се изправя на неуверените си крайници за първи път минути след раждането си.

Но първо, вашата кобила има бременност, която продължава съвсем година. И като неин притежател или надзирател, вашите отговорности са големи.

И по този начин, какво би трябвало да знаете за грижите за бременно пони? Как би трябвало да я поддържате, храните и упражнявате? За какво би трябвало да внимавате?

Подготовка на вашето пони за бременност

Кобилите могат да забременеят на всяка възраст от към 18 месеца до 20 години. Годините сред 4 и 15 обаче са най-здравословни както за майката, по този начин и за жребчето. Ако желаете да разплодите вашата кобила, първо би трябвало да се уверите, че тя е здрава и в крайник с имунизациите си.

Кобилите с наднормено тегло са по-склонни непринудено да изхвърлят плода или да изпитват проблеми по време на ожребване, тъй че пробвайте се да постигнете здравословно тегло на вашата кобила, преди да я заплодите. Добра концепция е да говорите с вашия ветеринарен доктор по конете.

Етапи на бременност при понитата

Средният интервал на бременност на понитата е към 11 месеца, като зачеването се прави през лятото и ожребването през идната късна пролет. И по този начин, какво можете да очаквате на всеки стадий?

През първите 30 дни е най-вероятно бременността да се провали, тъй че би трябвало да бъдете изключително деликатни през този интервал.

 Грижи за бременно пони

Средните стадии нормално са най-безопасните и най-лесните. Въпреки че постоянно би трябвало да ги държите под око, вашите кобили евентуално ще се хранят и упражняват обикновено през това време.

И най-после, последните няколко месеца са времето, когато вашата кобила в действителност ще стартира да демонстрира и усеща бременността си. По това време жребчето пораства бързо и вашата кобила евентуално ще се забави, ще се държи настрани от другите коне и ще се нуждае от спомагателна отмора и грижи.

През последния месец би трябвало да подготвите понито си за разждане и да внимавате за признаци, че скоро ще чуете тътен на дребни копита!

Диета по време на бременност

Малките понита порастват повече през последните три месеца от бременността, тъй че преди този миг вашата кобила не се нуждае от специфична диета. Просто продължете да ѝ осигурявате здравословно, задоволително хранене и я оставете да пасе както нормално.

В последния стадий – от осем месеца нататък – би трябвало да увеличите приема на съществени хранителни субстанции, в това число протеини, калций и фосфор. Можете да закупите минерални и витаминни добавки, предопределени за това.

В края на бременността кобилата може да загуби апетита си, тъй че я оставяйте да яде по-малки, по-чести хранения.

След като стартира да създава мляко, тя ще се нуждае от спомагателна сила и протеини. Уверете се, че нейният фураж е с положително качество, продължете с минералните и витаминните добавки и прибавете примес от зърно/протеин.

Млякото при кобилите нормално стартира да понижава, когато жребчето е на към три месеца. Можете да помогнете с отбиването, като последователно намалите приема на спомагателна храна на майката, с цел да намалите производството на мляко. Жребчетата нормално се отбиват на към пет до шест месеца.

Настаняване на бременна кобила

 Грижи за бременно пони Снимка: Hans/pixabay.com

Най-добре е, в случай че можете да осигурите среда без стрес за вашата кобила, надалеч от блъскането и ритниците на други коне, които евентуално биха могли да навредят на нея и растящото ѝ бебе. Освен това желаете да я предпазите от инфекциозни заболявания, които могат елементарно да се разпространят измежду конете, отглеждани дружно. Добрата хигиена на стаите е изключително значима.

Раждане

Понитата нормално раждат през нощта и избират тиха, персонална среда. Вашият ветеринарен доктор не би трябвало да участва, в случай че сте уверени, само че би трябвало да сте наоколо с кърпи, дезинфектант, ръкавици за еднократна приложимост и мобилен телефон при положение на проблеми.

Първият стадий лишава от един до шест часа, само че може даже да не го забележите. Вашата кобила ще бъде неспокойна, евентуално ще рови земята, ще кръжи или ще следи хълбоците си – сходно на коликите. Тя може да става и да ляга неведнъж.

Следващият стадий е след приключването на водите и лишава към 20-30 минути. Това е моментът, в който се появява дребното пони! Първо се виждат две копита и крайници, последвани от носа и главата. След като раменете излязат, останалата част от жребчето би трябвало да ги последва безпрепятствено.

Най-накрая плацентата ще се появи в границите на един час след раждането – запазете я за инспекция от ветеринаря.

Междувременно вашето новородено пони се състезава през стадиите, които лишават месеци на човешките бебета! То ще седне и ще се опита да суче в границите на 20 минути. След няколко неуверени опита в границите на 30 минути до един час то към този момент ще може да стои.

Свържете се с вашия ветеринарен доктор за цялостна инспекция на майката и бебето. Поздравления за вашето красиво ново семейство понита!

Вижте също:

- Болести при понитата

- Как да храним пони

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР