За любителите на градските тайни съботата започна типично по френски

...
За любителите на градските тайни съботата започна типично по френски
Коментари Харесай

Бонжур, мон амур, Пловдив! Любители на тайните поеха по френ...

За феновете на градските секрети съботата стартира типично по френски – с приятна разходка и сладка приказка. Така малко по малко, под вещото попечителство на екскурзовода Екатерина Терзиева, изкушените да опознаят каква е френската диря в Пловдив поеха на обиколка по улиците и знаковите места, свързващи двете страни. Обиколката е част от поредицата градски турове, отдадени на разнообразни народности в града. Тя се провежда от пловдивска туристическа организация.



Евелина Христова, споделя, че въпреки да е пловдивчанка, преди да се впусне в опознаването на града под тепетата, не е знаела къде е беседката на Иван Вазов, нито къде е арменското учебно заведение. А мразовитата събота не съумя да я уплаши и първа дойде за тура ”Бонжур, мон амур, Пловдив”.

Турът стартира от една емблематична за града постройка. И въпреки тя да е пред очите на всички пловдивчани, малко на брой са тези, които знаят, че е била дом на една от най-престижните просветителни институции в страната още през 19 век – френския мъжки лицей „ Св. Августин “. Сградата, в която е бил последно колежът, по този начин и не е сменила предназначението си през годините - през днешния ден тя отново е средище на образованието. В нея обаче се обитава ректоратът на Пловдивският университет „ Паисий Хилендарски”. А коридорите й са пропити с нравите и стилните течения на разнообразни столетия.

Екатерина Терзиева бързо съумява да увлече пловдивчани в тайните на предишното с историята на колежа „ Св. Августин “, който първоначално се е намирал в остарял бейски конак на брега на р. Марица наоколо до днешната Хуманитарна гимназия. Заради големия интерес на интелигенцията да учи в образователното заведение през 1914 година стартира да се строи постройката на настоящия ректорат на Пловдивския университет. Тя е по план на италиански проектант и е приключена едвам през 1921 година поради Първата международна война.

„ Само 50% от обучаваните от монаси студенти са били католици. Имало е евреи, арменци и будист “, споделя Екатерина Терзиева. Особено впечатлени жителите останаха от обстоятелството, че сбирката на колежа от препарирани животни, фосили, хербаризирани растения е станала основа за основаване на Природонаучния музей.

Съвсем покрай „ Св. Августин “ се е намирал и девическият лицей „ “Св. Йосиф “ – още веднъж дело на французи, трайно открили се в Пловдив. Днес това е постройката на трети корпус на Техническия университет. Любопитен факт е, че по време на войните тя е била превърната в католическа военна болница.

Всъщност всеобщото заселване на французи в Пловдив става през 60-те години на 19 век. Интересите към града обаче стартират надалеч в предишното. „ Още през 16 век е имало концепция тук да бъде намерено вицеконсулство. Тогава идва Жак Жермен, който е вицеконсул на Франция в Одрин, само че се оказва, че неговата задача е напълно археологическа – получава позволение за разкопки на една тракийска могила. Той открива старинни оръжия и други находки, които отнася в Париж и повече не се връща. По-късно още веднъж се заговаря за разкриване на консулство, защото Пловдив през 18 век е огромен търговски и занаятчийски център – тук се създават доста ориз, изнасят се кожи, произведения от вълна. Идеята още веднъж не се реализира. След кримската война, когато се сменят политическите тактики Австро-Унгария насочва интереса си към района и открива свое дипломатическо посланичество, а по-късно и Франция “, споделя Екатерина Терзиева.

Именно с фигурата на един от френските вицеконсули Шарл Шампоазо се срещнаха участниците в тура. Освен, че е представлявал ползите на Париж в Пловдив той е проявявал и извънреден интерес към археологията. При една своя експедиция на гръцкия остров Самотраки намира фамозната скулптура Нике от Самотраки, която датира от 3 век прочие Хр. И до ден сегашен тя се съхранява в Лувъра. Големият принос на Шампоазо за Пловдив е, че той съумява да избави града от опожаряване на два пъти през 1858 година.

Белег в културната история на Пловдив оставя и различен консул на Франция - Гюс Дьо Зон. Той прави граматика на българския език с 11 съпоставителни таблици с други езици. И до ден сегашен обаче тя не е оповестена. За сметка на това обаче бял свят са видели редица негови отчети за икономическия напредък на България и за розовото масло.

Пак французи първи заговарят за истината за зверствата по време на Априлското въстание. Приносът е на консула Жак Дистриа „ В началото той е следвал формалната политика на западно-европейските депутати, съгласно която българите са тормозели османските турци в границите на империята. Разбира истината, когато са убити двама западноевропейски дипломати в Солун. Тогава той и негови сътрудници изпращат групова нота, с която се обръща внимание, че тези зверства би трябвало да приключат “, споделя Екатерина Терзиева.

Освен това той се е присъединил и в основаването на интернационално благотворително сдружение. Само за няколко месеца то съумява да събере 873 000 пиастър за вдовиците и сираците след Априлското въстание. Един пиастър е сребърна монета с тегло 25 гр. Със сумата сдружението съумява да построи два приюта за вдовици в Пловдив и Пазарджик, както и да обезпечат издръжката на 314 вдовици с над 670 деца.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР