За лоша практика при разработването на специфични природозащитни цели на

...
За лоша практика при разработването на специфични природозащитни цели на
Коментари Харесай

Коалицията от екоорганизации алармира за порочни практики, застрашаващи зони от Натура 2000 като Атанасовско езеро, Ропотамо, Айтоска планина

За неприятна процедура при създаването на характерни природозащитни цели на предпазените зони от Натура 2000 сигнализира Коалиция “За да остане природа в България ”. Те се разпореждат на лица, заинтригувани от капиталови планове в зоните. Поводът са създадените характерни цели за 21 зони от екологичната мрежа Натура 2000 от „ ВиК “ ЕАД – Бургас, които работят по „ Интегриран воден план за област Бургас “, засягащ зони по Черноморското крайбрежие.
Коалицията изпрати мнение против препоръчаните “природозащитни цели ”, които са непълни, в някои случаи напълно сбъркани и които вместо да бъдат основа за опазването на природата у нас, обслужват частни ползи. Защитените зони от мрежата Натура 2000 са значими места за запазване на естествени местообитания и на съответни типове. За да се случва на процедура това запазване, Европейската инструкция за местообитанията слага три наложителни условия при оповестяване на зоните. Първото условие е да е ясно положението на типовете и местообитанията, второто условие е да се посочат заканите за поддържането на тяхното удобно природозащитно положение, третото е да се уточни ролята на зоната за пълнотата и свързаността на цялата мрежа “Натура 2000 ”. Само в случай че са изпълнени тези условия може да се изготви тактика за действително запазване, която да контролира разрешените и неразрешените действия на територията на зоните.
В създадените от ВИК - Бургас характерни цели за 21 зони по протежението на Черноморското крайбрежие заканите и ролята на зоните за пълнотата и свързаността на цялата мрежа на практика не са регистрирани.
През юни 2020-та, „ ВиК “ ЕАД – Бургас подписва контракт на стойност повече от 450 млн. лева по Оперативна стратегия „ Околна среда “ за създаване на „ Интегриран воден план за област Бургас “.
Заради мащаба на плана, той е утвърден непосредствено от Европейската комисия. Тъй като обаче доста от дейностите ще се реализират на територията на предпазени зони от мрежата “Натура 2000 ”, а за много от тях процесът за създаване и утвърждение на задачите не е завършил, Комисията изисква за инфраструктурата в „ Натура 2000 “ да се уточни като източник на финансиране личен принос на бенефициента (ВиК Бургас) до завършване създаването и утвърждението на консервационните цели.
Следователно, приемането на задачите е от изключителна значимост за ВиК Бургас. Още повече, в случай че процесът се ръководи от самите тях. Все отново, тези цели би следвало да положат основата на това по какъв начин може да се опазват типовете и местообитанията, за които предпазените зони са оповестени, кои действия биха били опасност за това запазване и кои не. Специфичните цели не регистрират характерното положение на типовете към 2022 година
Специфичните цели, оповестени на уеб страницата на Министерство на околната среда и водите на 23 март тази година не регистрират нито характерното положение на местообитанията и типовете към 2022 година, нито характерните закани и въздействия, настоящи върху тях в съответните предпазени зони. Фрапантен образец за това са задачите на местообитание 1150 Крайбрежни лагуни в BG0000270 Атанасовско езеро. През последните години тук са осъществени редица консервационни действия за възобновяване и поддържане на водния режим в 3 плана по стратегия LIFE. Наличните годишни отчети за положението на местообитанието регистрират всички въздействия и закани и дефинират лимитиращите фактори за положението му. Част от тези закани са занемаряване на солодобива, наводнения от близките територии, фрагментация, урбанизация, замърсяване. Ето за какво главните цели следва да бъдат ориентирани в разработване на съответни ограничения за понижаване на риска от занемаряване на солодобива и ръководство на водния режим.
Нищо такова не откриваме в задачите, създадени по поръчка на „ ВиК “ Бургас. Всъщност лицата, стоящи зад създаването на задачите даже не са поискали годишните отчети, с цел да се срещнат с най-новата научна информация за местообитанието, за което изготвят цели за запазване. Друг образец е естествено местообитание 6220* в предпазена зона BG0000151 Айтоска планина. Това местообитание в зоната сега е предмет на създаване на фотоволтаична апаратура, която непосредствено ще унищожи 69,97 ха от него. В цитираните закани и въздействия за това местообитание сходни капиталови планове не се преглеждат, а това би могло да бъде претекст за одобрение на други такива в бъдеще. Още по-интересни образци ни дава предпазена зона BG10001 Ропотамо. Там са посочени за запазване комплекси, които въобще не се срещат в предпазената зона и нямат никакво отношение към спецификите на зоната. В същия дух - в описите с типични типове са посочени такива, които освен не се срещат в предпазена зона Ропотамо, а даже и в тази част на България. Това са единствено няколко съответни образеца, само че те са показателни за процеса по правене на характерните цели. Ние, от Коалиция “За да остане природа в българия ” считаме за недопустимо възлагането на правене на задачите от вложител на огромен инфраструктурен план, без този развой да бъде ръководен от Министерство на околната среда и водите. По този метод съществува действителна заплаха в задачите да бъдат заложени благоприятни условия за осъществяване на един или различен стадий от капиталовия план, без да бъде осъществявана оценка за неговото сходство с задачите, заради липса на избрани закани и въздействия в съответни местообитания или типове. Освен всичко, това може да отвори необятно вратата за последващи капиталови планове. Повече може да прочетете.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР