За Лора моделирането на сънища беше ежедневие, просто работа. Когато

...
За Лора моделирането на сънища беше ежедневие, просто работа. Когато
Коментари Харесай

Отдел „Тежки депресии“ – един страхотен фантастичен разказ на Ивелина Добрева

За Лора моделирането на сънища беше всекидневие, просто работа. Когато ѝ предложиха да взе участие в националната стратегия „ Сънища против депресията “(ССД), тя не се поколеба, постоянно беше желала да оказва помощ на хората, а и беше една от най-известните писателки на къси разкази за любовта (с благополучен край, несъмнено – в днешно време злополучният край беше табу – толкоз доста хора се самоубиваха, че се наложи държавното управление да вземе мерки).

Наложи се да назначат психолози на всяко работно място. Всеки чиновник с признаци или податливост към меланхолия беше подложен на терапия с нанити, освобождаващи хормона на щастието в избрана доза. Нанитите, несъмнено, даваха достъп и до съзнанието на индивида и по този начин стартира втора фаза на плана – моделиране на подсъзнанието посредством сънищата.

В ССД имаше разнообразни отдели – „ Детска меланхолия “, „ Лека меланхолия “ и така нататък Лора беше в отдел „ Тежки депресии “.

Вече година беше там и моделираше сънищата на хиляди хора, следеше напредъка им и се усещаше значима – беше с най-хубави резултати измежду сътрудниците си.

Всичко беше отлично – прибираше се след нощните смени при брачна половинка си Юли, любуваха се един на различен. Единственото, което я мъчеше, беше, че не можеше да забременее. Но не, това по никакъв начин не я депресираше, знаеше, че има доста други надеждни способи с изключение на естествения.

***

Една нощ началникът ѝ я извика в кабинета си, похвали я за отличните ѝ резултати и ѝ връчи няколко досиета от така наречен „ Неспасяеми случаи “.

– Ти си виртуоз. Докажи на всички, че с задоволително фикция неспасяеми няма.

Лора единствено кимна и излезе. Чувстваше се по едно и също време поласкана, въодушевена и уплашена. Беше ли задоволително добра да се оправи?!

Седна пред компютъра си и прелисти досиетата. Спря се на едно:

Петър Славов, доктор, на 35 година Изгубил жена си и сина си в злополука преди 8 месеца, той е карал. След като се възстановил от физическите си контузии, се отдалечил от приятелите и фамилията си, не след дълго напуснал работа, сега стои по през целия ден вкъщи си и се самосъжалява, наливайки се с алкохол. В последния месец няколко пъти е сънувал, че се самоубива.

„ Ще се заема с него “, намерения си Лора. „ Все отново е лекар “.

Влезе в профила му в системата и включи нанитите на режим седатив. Скоро Петър заспа и тя стартира да следи. Искаше първо да види в какво положение е подсъзнанието му.

Сънят му беше мрачен и под напрежение. Вървеше в мъгла, луташе се и търсеше нещо. Опитваше се да вика, само че от устата му не излизаше тон. После се чуха спирачки, конфликт. Мъглата стана черна, а той плачеше.

Лора се замисли. Оформи тунел, на края на който се виждаше светлина. На фона на светлината постави женски контур.

Петър се изправи и потегли натам. Викаше. Лора му върна гласа.

– Лили… Лили…. Лили… Прости ми, Лили!

Лора го остави да излезе от тунела и махна силуета. Петър се озова в болница. Суматоха. Викаха доктор Славов незабавно при родилка. Петър се обърка, само че потегли натам. Всички доста се радваха да го видят, само че той продължаваше да търси Лили.

Изведнъж се озова на гробище. На Лора ѝ беше доста мъчно да моделира съня му, тъгата му беше толкоз мощна. Върна женския контур, откри гласа на Лили в спомените му и сподели с него:

– Време е да продължиш напред, ние сме добре.

Лора махна силуета, а Петър се срина на земята и стартира да ридае, само че равнището му на меланхолия спадна с една единица. Това беше задоволително към този момент. Изключи съня и остави Петър да спи без повече сънища.

***

Следваща нощ сънят на Петър отново беше под напрежение и в търсене. Лора го заведе в парк и го срещна с жена с несигурно лице. Лора стартира да приказва с него. Оказа се, че Петър е деликатен, благ, извънредно образован мъж. Толкова се увлече в диалози с него, че сънят продължи цели 2 часа.

***

Всяка последваща нощ Лора влизаше в сънищата му посредством женския контур и разговаряше с него, водеше го на обичаните си места. Показателите му последователно започнаха да се възстановяват.

В един миг Лора се хвана в това, че няма самообладание да отиде на работа, с цел да прекара един час с Петър.

По-обезпокояващото обаче беше, че, моделирайки неговите сънища, подсъзнанието ѝ някак стартира да моделира и нейните лични. Често го сънуваше в извънредно неприлични обстановки (особено за омъжена жена, която се пробва да има дете със брачна половинка си).

***

Два месеца след началото на моделирането на сънищата на Петър началникът на Лора я викна в кабинета си.

– Не знам какво правиш и по какъв начин го правиш, само че индикаторите на Петър Славов са повече от положителни. Местим го в отдел „ Леки депресии “, а ти ще станеш Обучаващ напълно скоро. Ще вземем записите от моделирането на сънищата на Славов, с цел да ги използваме като образец.

Лора преглътна тежко. Ще вземат записите? Ще видят, че е влюбена в него?!

Благодари сковано и отиде на бюрото си. Петър към този момент я чакаше в съня си. Беше на плаж. Лора влезе в съня, а сълзи се стичаха по лицето ѝ.

Източник: Shutterstock.AI

– Лора - обърна се към нея Петър. – Обичам те… ето споделих го.

Сърцето ѝ се сви. Хвана го за ръка, след това нежно го целуна.

– И аз те обичам, само че не мога да пристигам повече.

Петър се изпъна като струна.

– Покажи ми най-малко лицето си - замоли той.

Лора се поколеба, само че постави личното си лице на силуета, след което го отстрани от съня. Чу Петър да споделя: “Ще те намеря! “ и изключи съня. След това откри всички записи и ги изтри от базата данни, остави единствено първия. Ако някой разбереше за това, щеше да изгуби освен работата, само че и брачна половинка си.

Лора изтри сълзите от бузите си и отвори идващото досие.

***

Лора и Юли взеха решение да употребяват услугите на лекар след несполучливите опити за бебе. Записаха час в една от най-хубавите репродуктивни клиники в София.

Пристигнаха и ги насочила към кабинета на доктора. Сестрата беше повече от въодушевена.

– Имате подобен шанс! Идвате в тъкмо сега, в който се върна на работа един от най-хубавите ни експерти!

Тя избърза пред тях, почука на вратата на кабинета и бързо отвори.

– Това е лекар Славов - изчурулика сестрата.

– Лора - прошепна Петър.

Автор: Ивелина Добрева

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР